Prvostepena presuda: Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Slavka Ćuruvije

Izvor: VOA, 02.Dec.2021, 16:30

Prvostepena presuda: Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Slavka Ćuruvije

Sudsko veće Specijalnog suda, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, osudilo je nekadašnje pripadnike Službe državne bezbednosti (SDB) Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i Slavka Ćuruvije. Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili po 20 godina. Marković je osuđen za krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, Radonjić za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Romić i Kurak za isto krivično delo kao i Radonjić.. Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. U prethodnoj prvostepenoj presudi, koju je Apelacioni sud ukinuo septembra 2020. i zatražio ponovno suđenje, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Marković i bivši rukovodilac beogradskog centra SDB osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su na po 20 osuđeni Romić i Kurak. Na tu presudu žalili su se tužilaštvo i odbrana. Sudsko veće Apelacionog suda odlučilo je da su žalbe osnovane i vratilo slučaj na ponovno suđenje. Na ponovljenom suđenju tužilac Milenko Mandić, koje je počelo oktobra 2020, zatražio je da se optuženima izreknu kazne od po 40 godina zatvora. Sa druge strane, odbrana se založila za oslobađanje optuženih - tvrdeći da se postupak protiv njih vodi kako bi se bivši predsednik Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević okrivio za sve što je obeležilo mračan period devedesetih godina prošlog veka. Slavko Ćuruvija ubijen je aprila 1999. na Uskrs, za vreme intervencije Severnoatlantske alijanse (NATO). U optužnici je precizirano da je ubistvo počinjeno iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti - radi očuvanja postojeće strukture vlasti.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Specijalni sud: Ponovo izrečene iste kazne optuženima za ubistvo Ćuruvije

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2021

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nekadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti Radomira Markovića kao i nekadašnjeg šefa beogradskog centra SDB Milana Radonjića na po 30 godina zatvora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Specijalni sud: Ponovo izrečene iste kazne optuženima za ubistvo Ćuruvije. ...

Izvor: Beta, 02.Dec.2021

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nekadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti Radomira Markovića kao i nekadašnjeg šefa beogradskog centra SDB Milana Radonjića na po 30 godina zatvora.Takodje na po 20 godina osudjeni su nekadašnji pripadnici...

Nastavak na Beta...

N1 Reporteri o presudi za ubistvo Ćuruvije

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2021

Pred Specijalnim sudom danas je izrečena druga prvostepena presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije. Sud je proglasio krivim nekadašnje pripadnike Službe državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i izdavača. Njima je izrečena kazna...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.