Prvo zgrada, pa stanovi

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo zgrada, pa stanovi

Kupovina stana u izgradnji mnogima u Srbiji i dalje ostaje jedina šansa da dođu do krova nad glavom: u zavisnosti od lokacije objekta i od dogovora sa investitorom, cena kvadratnog metra tada može da bude niža (u Beogradu) i do 500 evra u odnosu na onu po kojoj bi se vrednovao da je sve završeno. Ali, ovakva kupovina "na neviđeno" – po principu "sada uplati pun iznos, a stan će biti na onoj ledini, sledeće godine"... nosi velike rizike. Čak i kada, na kraju, investitor ispuni dogovoreno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a kupac se srećno useli u stan koji je odavno isplatio, posao još nije gotov, sve do uknjižbe stana na njegovo ime. Ali, prethodno, prvo cela zgrada mora da se uknjiži na investitora. Često se, međutim, dešava da investitor čim proda sve stanove u jednoj zgradi ode na drugo gradilište, ili čak u drugi grad, a da prethodno nije uknjižio zgradu u kojoj je prodao stanove. Šta u takvom slučaju da rade kupci, odnosno vlasnici stanova?

U tom slučaju, kažu advokati, za kupca ima jedna dobra i jedna loša vest: dobra je da i tada može da na svoje ime upiše stan u zemljišne knjige, a loša – da će prethodno morati da uknjiži i celu zgradu, pa tek onda svoj stan. Taj postupak, naravno, moraće da plati iz vlastitog džepa.

Stvari teku ovim redom.

– Molbu za uknjižbu zgrade može da podnese onaj ko je u toj zgradi kupio stan. Da bi sud upisao stan na njega, mora najpre da se upiše cela zgrada i svi stanovi na investitora. Potom se sa investitora skidaju ta prava i prebacuju na podnosioca molbe za uknjižbu. Za uknjižbu novih kuća i zgrada prvo treba otići u Centar za katastar (u Beogradu u Ulici 27. marta broj 43) i tražiti prijavni list, odnosno snimak kuće, koji košta oko 200 evra u dinarskoj protivvrednosti – kažu u Zemljišno-knjižnom odeljenju Drugog opštinskog suda u Beogradu.

Time stvar, naravno, nije gotova. Tek sledi ozbiljno prikupljanje ostalih važnih dokumenata. Sledeći je dokaz o tome ko je vlasnik ili korisnik zemljišta, a njega ima investitor, opština ili Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju grada, zavisno da li je taj objekat veći od 800 kvadrata. Zatim sledi prilaganje građevinske i upotrebne dozvole. Ako je predmet uknjižbe zgrada, potrebno je i uverenje opštinskog i gradskog odseka za građevinske poslove, odnosno popis svih stanova, poslovnog prostora i garaža u zgradi.

Građevinska dokumentacija se obično nalazi u opštinama ili u gradu, u zavisnosti koji je organ uprave izdavao građevinsku i upotrebnu dozvolu, pa se od njih može zatražiti prepis ovih dokumenata i ostale imovinske dokumentacije vezane za dodelu zemljišta investitoru u cilju izgradnje.

Tek kada sve to prikupi, kupac stana u sudu plaća taksu za uknjižbu (za molbu podnetu sa svim zahtevima) 2.600 dinara, a kada sud dozvoli uknjižbu plaća se i (upisna) taksa od 1.300 dinara...

Kupac stana koji želi da izbegne ove peripetije, i trošak, mora na to da misli još prilikom potpisivanja ugovora o kupovini stana sa investitorom. Zlatno pravilo glasi: što više toga se precizira ugovorom, kasnije manje boli glava.

– Najbolji oblik zaštite jeste i da kupac stan plaća po fazama, a nikako da prodavcu unapred plati celu sumu. Na primer, ugovorom može da se precizira da će investitor pre uknjižbe dobiti 90 odsto novca, a preostalih 10 odsto tek posle uknjižbe zgrade i stanova. Ako investitor nestane pre toga, kupac će, ukoliko ga tuži, lako dobiti sudsku parnicu, naravno, ako ga uopšte pronađe. Dešavalo se da i neki veliki investitori, pre konačne uknjižbe, nestanu ne samo u drugi grad, već i na drugi kontinent! Njih obično ne jure samo "mali" kupci stanova za relativno male iznose, već i poreska uprava jer su putem stanogradnje upleteni u velike, najčešće milionski vredne poslove... Onih 10 odsto neisplaćenog novca može u takvim slučajevima dobro da dođe za troškove uknjižbe. Nažalost, živimo u zemlji gde u ovim dogovorima još ne postoji totalna zaštita i nema stopostotnih garancija – pojašnjavaju u jednoj od uglednijih beogradskih agencija za promet nekretnina.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.