Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2016, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučajevi groznice Zapadnog Nila ove godine

Tokom vikenda registrovan je prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

Oolela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim rečima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti.

"Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o dva nova slučaja oboljenja", rekao je Ilić za RTS.

On je dodao da postoje podaci da imamo nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca.

Prema njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima.

"Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio", dodao Ilić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.