Prvi slučaj bakterije koja uništava maslinjake na Korzici

Izvor: Press, 29.Jul.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj bakterije koja uništava maslinjake na Korzici

Prvi slučaj patogene bakterije koja ubija drvo masline i koja je posebno pogodila Italiju primećen je na listovima mirte u Proprianu u južnoj Korzici, saopštilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede.
         Prisustvo bakterije "xylella fastidiosa", primećeno je na živoj ogradi kod Propriana, navelo je danas Ministarstvo i dodalo da će sanitarne vlasti ostrva tokom dana napraviti plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za borbu protiv ove bakterije, od koje masline venu, a koja ugrožava i vinograde i citruse u Evropi. Bakterija fastidiosa prvi put je primećena sredinom aprila u Francuskoj, na pijaci u pariskom predgrađu Rungis, na ukrasnoj biljci kafe koja potiče iz Centralne Amerike i koja je odmah bila izolovana. Ovog puta otkrivena je u prirodi. Bakterija je nađena zahvaljujući pojačanim merama nadzora koje je francuska vlada uvela u proleće 2014. da bi sprečila unošenje u zemlju te bakterije koja je uništila hiljade stabala maslina u južnoj italijanskoj oblasti Pulji.  Tako se redovno uzimaju uzorci sa biljaka, koji su do sada bili negativni. Uzorak uzet 20. jula se pokazao kao pozitivan, potvrđeno je prisustvo te štetne bakterije, navedeno je u Prefekturi Ajača. Odmah je naloženo da se sprovedu prve hitne mere, uključujući uništavanje zaraženih biljki, zaprašivanje šire zone i sprovođenje epidemiološke istrage.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.