Prvi put: Hrvatskoj gigantske investicije Kine i - nacionalni stadion

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put: Hrvatskoj gigantske investicije Kine i - nacionalni stadion

Po prvi put jedna država dobila je čast i priznanje da bude u fokusu investicionog foruma u organizaciji UNIDO-a. Reč je o Hrvatskoj.

Među najzanimljivijim prilikama je fond za posleratnu obnovu koji raspolaže s 1,2 milijarde dolara novčanih sredstava određenih za Hrvatsku. Reč je o novcu koji je već dve decenije na raspolaganju Hrvatskoj, a koji upravo sada, zalaganjem vodstva UNIDO-ISEC-a i Kinesko jugoistočno evropske poslovne asocijacije (CSEBA), Hrvatska ima priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da privuče.

U realizaciji ovih projekata učestvovaće Ujedinjene nacije, Svetska banka, Kineska razvojna banka, Uvozno-izvozna banka Kine te novoosnovana Kineska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Kako piše Seebiz, najvažniji događaj hrvatskog investicionog foruma je dodela granta za rekonstrukciju ratom razrušenih područja od strane čelnika UNIDO ISEC u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Potvrđeno je kako će ovaj važni forum predvoditi i kineski premijer Li Kećijang, što je još jedan dokaz koliko kineski politički vrh daje važnosti saradnji s Hrvatskom, navodi sajt i dodaje da se očekuje da će s hrvatske strane na forumu učestvovati ministarka regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

UNIDO ISEC pripremio je 100 milijardi juana (13 milijardi evra) za ulaganje, a projekti su već spremni za potpisivanje na forumu.

Neki od projekata koji će biti uključeni su Donacija za posleratnu rekonstrukciju, Aerodrom Zadar, Železnica, Prvi svetski nacionalni stadion sa solarnom tehnologijom u saradnji s HNS-om, Sedište filmske akademije, United Nation Tesla, saradnja šest instituta sa Univerzitetom u Zagrebu, Jedinstvena baza za proizvodnju morske soli, Proizvodnja vina...

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

STADION, LUČKI TERMINAL, SOLANA, 5G MREŽA Kina planira da investira u Hrvatsku 13 MILIJARDI EVRA

Izvor: Blic, 16.Okt.2018

Prvi put će jedna država - Hrvatska biti u fokusu investicionog foruma u organizaciji UNIDO-a, koji će biti održan 3. novembra u Pekingu, prenosi portal Seebiz.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.