Prvi domaći organski hleb u Srbiji

Izvor: Blic, 26.Jul.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi domaći organski hleb u Srbiji

Radoznali građani, koji su juče kupovali namirnice na Kalenić pijaci, imali su priliku da probaju prvi domaći organski hleb.

Na štandu su izloženi hlebovi, kajzerice i peciva napravljena isključivo od organskih žitarica, soli i vode, bez dodataka veštačkih aditiva ili drugih škodljivih supstanci.

- Ceo proizvodni proces se odvija u ekološki strogo kontrolisanim uslovima. Žitarice meljemo na kamenu i tako dobijamo brašno, pa ono još više dobija na ukusu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mirisu i kvalitetu – kaže Mira Đuković, vlasnica pekare „Zelena dolina zdravlja Srbije" koja pravi ovaj hleb. Mira je u pekarstvu već dvadeset godina, a kako je u pitanju porodični posao koji se prenosi s kolena na koleno, nada se da će tradiciju nastaviti i njena ćerka.

Dok je većina okupljenih posetilaca, uglavnom starijih sugrađana, sa zadovoljstvom probala hleb i peciva, Branko Čičić, predsednik Fonda „Organska Srbija" je okupljenima govorio o značaju i vrednosti organske hrane.

- Organsko žito u sebi nema ostatke teških metala niti hemijskih supstanci, što znači da pšenica, ječam, ovas ili raž koji se koriste za pravljenje ovih proizvoda nisu prskani pesticidima i herbicidima, već su štićeni i đubreni pomoću prirodnih sredstava. Posle skoro 20 godina od početka organske proizvodnje, Srbija danas ima širok spektar organskih proizvoda koje uspešno može da plasira i na strana tržišta, i zato je naša budućnost upravo u proizvodnji organske hrane – objašnjava Čičić

Međutim, prema rečima Đukovićeve, za zdravu hranu koju ona proizvodi više se interesuju stariji sugrađani i ljudi sa zdravstvenim problemima, dok mlađa populacija retko kupuje organske proizvode.

Možda će se nekima učiniti da je cena od 109 dinara za 300 grama beskvasnog hleba od integralnog pšeničnog ili ražanog brašna previsoka, ali kada je u pitanju zdravlje, onda ništa nije skupo.

- Ko se odluči za kajzerice po ceni od 50 dinara sigurno neće pogrešiti, probao sam ih i odmah kupio tri komada, za mene i unuke – kaže sedamdesetšestogodišnji deka Jovan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.