Prvi čip koji funkcioniše kao ljudski mozak

Izvor: B92, 08.Avg.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi čip koji funkcioniše kao ljudski mozak

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip da rekordnom skalom od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje, koji bi mogao da započne eru ogromnih neuronskih mreža.

Sa 5,4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, čip, koji je inspirisan funskionisanjem mozga, trenutno je jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

Zasnovan je na Samsungovoj procesnoj tehnologiji od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 28nm, ima integrisanu mrežu od 4.096 neurosinaptičkih jezgara, ali troši samo 70mW kad funkcioniše u realnom vremenu, što je manje energije od modernog mikroprocesora.

Značajno dostignuće, objavljeno u Science-u u saradnji sa Cornell Teć univerzitetom, predstavlja značajan korak napred u pogledu uvođenja kognitivnih računara u društvo.

"Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija - koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje - koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga," rekao je glavni naučnik IBM-a pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga, Dharmendra S.

On je istakao da to dostignuće potvrđuje lidersku ulogu IBM-a u promenama, koje su od ključnog značaja u istoriji računarstva, putem dugoročnih investicija u organske inovacije, saopšteno je danas iz te kompanije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.