VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE BLIŽA: IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak

Izvor: Telegraf.rs, 08.Avg.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE BLIŽA: IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak

- IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene "snaga/zona/brzina" efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja - rekao je dr Darmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje. Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 5,4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

On troši zanemarljivih 70mW kada funkcioniše u biološki realnom vremenu, što je manje energije od modernog mikroprocesora. Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u Science-u u saradnji sa Cornell Tech univerzitetom i predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računara u društvo.

Foto: AP/Tanjug

- IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene “snaga/zona/brzina” efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja. Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija, koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje, koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga –  rekao je dr Darmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM, pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga.

Ovo dostignuće ističe lidersku ulogu kompanije IBM u momentima promena od ključnog značaja u istoriji računarstva putem dugoročnih investicija u organske inovacije.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Foto – Ilustracija)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2014

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje...Sa 5,4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.