VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SVE BLIŽA: IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak

- IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene "snaga/zona/brzina" efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja - rekao je dr Darmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM

  • 0

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje. Sa 5,4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

On troši zanemarljivih 70mW kada funkcioniše u biološki realnom vremenu, što je manje energije od modernog mikroprocesora. Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u Science-u u saradnji sa Cornell Tech univerzitetom i predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računara u društvo.

- IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene "snaga/zona/brzina" efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja. Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija, koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje, koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga -  rekao je dr Darmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM, pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga.

Ovo dostignuće ističe lidersku ulogu kompanije IBM u momentima promena od ključnog značaja u istoriji računarstva putem dugoročnih investicija u organske inovacije.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Foto - Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA