Prva žrtva ebole u Evropi

Izvor: RTS, 12.Avg.2014, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva ebole u Evropi

Španski misionar, koji je inficiran smrtonosnim virusom ebole u Liberiji i prebačen na lečenje u Španiju, preminuo je u bolnici za tropske bolesti u Madridu. Amerika šalje eksperimentalni lek Liberiji.

Migel Pahares je prva osoba u Evropi koja je umrla od smrtonosnog virusa, koji hara Afrikom, rekla je portparolka zdravstvene službe Madrida, prenosi Tanjug.

Španski misionar je prebačen je 7. avgusta Erbasom A310 u vazduhoplovnu vojnu bazu Torehon u Madridu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedno sa španskom časnom sestrom Hulianom Bonoha Bohe.

Opatica nije bila pozitivna na test ebole, ali je ipak izolovana u bolnici, gde joj je pružen određeni tretman.

Sveštenik Parahes, koji je pripadnik katoličke humanitarne organizacije, je jedan od tri misionara inficirana virusom ebole koji su bili u izolaciji u bolnici San Hose de Monrovija.

Druga dva inficirana misionara su Šantal Paskalin Mutvamene iz Konga i Pasijensija Melgar iz Ekvatorijalne Gvineje.

Testirana su još tri misionara, ali su njihovi rezultati bili negativni.

Kako bi se sprečilo širenje širenje ebole, američki predsednik Barak Obama i Administracija za hranu i lekove odobrili su zahtev Vlade Liberije da se u tu zemlju pošalju doze eksperimentalnog leka.

Predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif je u petak od Obame zatražila eksperimentalni lek za liberijske lekare inficirane virusom ebole. Taj serum će ove nedelje isporučuti predstavnici američke vlade, prenosi Tanjug

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan je, takođe, dozvolila isporuku dodatnih doza Liberiji, a te doze će tokom nedelje doneti i stručnjaci SZO.

Ebola je odnela blizu 1.000 života u zapadnoj Africi, a Svetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice proglasila međunarodnu vanrednu situaciju zbog epidemije.

Epidemijom ebole su, pored Nigerije gde je 10 ljudi obolelo, najteže pogođene Gvineja, Liberija, Sijera Leone.

Broj umrlih u najtežoj epidemiji ebole do sada dostigao je 1.013, nakon što su u tri dana, zaključno sa 9. avgustom, u tri zapadnoafričke zemlje preminule još 52 osobe, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

Najveći broj smrtnih slučajeva od ebole registrovan je u ta tri dana u Liberiji - 29, dok je u Sijera Leoneu preminulo 17, a u Gvineji šest osoba.

Prema saopštenju SZO, ukupan broj obolelih od ebole je povećan na 1.848 osoba.

U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.