Prva žrtva Trampa - ni Ukrajina ni Baltik, već Kosovo?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2017, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva Trampa - ni Ukrajina ni Baltik, već Kosovo?

"Forin polisi" analizirao je odnose Beograda i Prištine nakon pobede Donalda Trampa posle koje će uslediti "puno ispipavanja terena u narednim mesecima".

Prva žrtva nestabilnosti uzrokovane politikom američkog predsednika Donalda Trampa možda neće biti Ukrajina ili baltičke zemlje, već mala zemlja na Balkanu - Kosovo, počinje svoju reportažu s Kosova list "Forin polisi", a prenosi "Nedeljnik".

"Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo 113 zemalja. Rusija i Kina, međutim, nisu među njima. Sjedinjene Države su ga, s druge strane, priznale među prvima. I ne samo to, snažno su lobirale za Kosovo na međunarodnoj sceni. Više od 4.200 NATO vojnika, uključujući i 650 američkih, stacionirani su na Kosovu.

U kratkom razgovoru s Trampom pre njegove inauguracije, ambasadorka Kosova u Vašingtonu rekla je dolazećem predsedniku da predstavlja "narod koji je od svih najviše proamerički usmeren". Ali, dolaskom Trampa s geslom "Prvo Amerika", međutim, nije sigurno da će Kosovo biti prioritet.

Nije tajna onda zašto su emocije na Kosovu bile velike tokom američkih izbora. U zemlji dominiraju Albanci, koji su ostali veliki ljubitelji Klintona. Osim što imaju statuu Bila Klintona, u Prištini je nekoliko radnji nazvanih po Hilari Klinton. Ali Kosovo je takođe i dom ljudi srpske nacionalnosti koji žive uglavnom na severnom delu zemlje i koji se osećaju zarobljeni između Beograda i Prištine, priča analitičar Branislav Nešović, koji je iz Leposavića, najsevernije opštine na Kosovu", piše "Forin polisi".

List dalje navodi i da je "Srbija, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali i održava bliske odnose s Rusijom, vidi Trampa, u odnosu na Putina, kao dobru stvar", i naglašava da je na severu Kosova tendencija za ponovnim spajanjem sa Srbijom najizraženija, kao i da su se "dan nakon američkih izbora, plakati ukrašeni Trampovom slikom s ponosom delili".

Florijan Biber, direktor Centra za jugostične evropske studije na Univerzitetu u Gracu kaže da je malo verovatno da će Srbija zaista obistiniti nešto iz krimskog modela.

Uostalom, zemlja još ima aspiracije ulaska u EU, a Rusija nije poslala jasne znake toga da stoji iza ideja srpskih nacionalista, navodi on. Ipak, on misli da Trampov dolazak na vlast znači da će biti puno ispipavanja terena u narednim mesecima.

Do sada, sudbina Kosova je dobila malo pažnje tokom burnih razdoblja tranzicije američke vlasti i prvih nekoliko dana nove administracije. Tek je Džejms Matis, novi američki ministar odbrane, prilikom saslušanja u Kongresu kratko je prokomentarisao američku predanost Kosovu, rekavši kako je to "primer onoga šta se događa kad međunarodna zajednica, na čelu s Amerikom, preuzme obavezu odbrane interesa i vrednosti."

Nije, međutim, poznato je li to i stav samog predsednika Trampa, navodi "Forin polisi".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.