Prva kazna roditeljima čija deca neopravdano izostaju iz škole

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva kazna roditeljima čija deca neopravdano izostaju iz škole

Od oktobra prošle godine na snazi je novi Zakon o osnovama sistema obazovanja i vaspitanja koji propisuje nove obaveze i sankcije roditeljima dece koja ne pohađaju redovno nastavu. Prve presude po tom zakonu doneo je Prekršajni sud u Pančevu.
Po novom zakonu, pored postojeće obaveze da upišu dete u predškolsku ustanovu i školu, roditelji su dužni da - ako to direktor škole zahteva - učestvuju zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa nastavnicima u vaspitnom radu, jer su odgovorni za eventualno nasilničko ponašanje svog deteta, ako psihički ili fizički zlostavlja druge učenike ili uništava školsku imovinu.

Dužni su i da proveravaju da li im deca redovno pohađaju nastavu i da izostanke pravdaju isključivo lekarskom dokumantacijom:

"Roditelj je dužan da ukoliko dete ne može da dođe u školu obavesti razrednog starešinu odmah o razlozima izostanka ili da to učini najkasnije za 48 sati, a drugi deo obaveze je da nakon prestanka razloga za odsustvovanje deteta iz škole opravda izostanak najkasnije za 8 dana", kaže Miodrag Krudulj, prosvetni inspektor u Pančevu.

Po novom Zakonu, roditelji čija deca neopravdano izostaju sa časova mogu biti novčano kažnjeni od  pet do sto hiljada dinara. Prekršajni sud u Pančevu već je doneo prve presude, i naplaćene su prve dve minimalne kazne.
"Prekršajni sud u Pančevu je povodom podnetih zahteva odlučio pravosnažno u 13 slučajeva i donete su odrovarajuće presude. Donesene su dve novčane kazne, u 10 situacija roditelji su proglašeni krivima, ali su im izrečene sudske opomene, jer je sud procenio da postoje određene olakšavajuće okolnosti, a u jednom slučaju je doneto rešenje o odbacivanju zahteva, jer nije bilo uslova da se vodi prekršajni postupak", objašnjava Sandra Medaković, sudija Prekršajnog suda u Pančevu.
Ako roditelji nemaju novca da plate kaznu, preti im kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada računa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.