Provera od ambara do ambara

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera od ambara do ambara

Prisustvo aflatoksina je najlakše utvrditi u mleku, a ostale namirnice životinjskog porekla su manje ugrožene, rekao je Željko Brozović iz Privredne komore Srbije. Pojavu aflatoksina u hrani moguće je sprečiti terenskim radom, što je teško izvodljivo, jer ima preko 600.000 individualnih poljpoprivrednih proizvođača, ukazao je Brozović.

Mleko je namirnica životinjskog porekla kod kojeg je najlakšk utvrditi prisustvo aflatoksina iz stočne hrane, odnosno kukuruza, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostali proizvodi kao što su mleko ili jaja su manje ugroženi, rekao je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Željko Brozović.

Uobičajeni dnevni unos mleka ne može biti štetan i potpuno smo bezbedni, kaže za RTS načelnica Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA Slavica Vučinić.

"U toksikologiji sve je stvar doze i dužine ekspozicije. Kada govorimo o ovim dozama u rasponu od 0,05 mikrograma po litru do 0,5 mikrograma, koliko je bilo dozvoljeno do pre dve godine u Srbiji, a toliko je i u mnogim drugim zemljama, znači da smo apsolutno bezbedni", objašnjava Vučinićeva.

On je gostujući u Dnevniku RTS-a ukazao da je pojavu aflatoksina u hrani, koji potiče iz zaraženog kukuruza, moguće sprečiti terenskom kontrolom, koja je teško izvodljiva jer u Srbiji postoji 637.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega su 628.000 individualni poljoprivredni proizvođači.

"Kukuruz posle žetve nije mogao biti stavljen u silose koji su bili pripremljenio za taj zaraženi kukuruz. Naprasno desilo se da su ljudi u svojim privatnim mešaonama proizvodili hranu koja je završila u stočnom govedarstvu, odnosno u mleku", objasnio je Brozović.

On je na pitanje da li su osim mleka aflatoksinom iz stočne hrane ugroženi i ostali proizvodi životinjskog porekla, kao što su meso ili jaja, rekao da je mleko najviše ugroženo dejstvu ove toksične materije.

"Može se reći da je mleko okidač i da je prvi na prvi listi namirnica životinjskog porekla gde se može utvrditi prisustvo aflatoksina. Po nekoj logici i u ostalim namirnicima mogu da se nađu toksične materije, ali daleko manje", rekao je Brozović.

Prema njegovim rečima, za kontrolu roda kukuruza zadužene su razne kontrolne kuće koje imaju svoje laboratorije, a da se ovakve situacije mogu sprečiti terenskim radom, edukacijom poljoprivrednika, i usaglašavanjem aktivnosti poljoprivredne i veterinarske inspekcije. 

"Postoje razni apsorbenti za smanjenje količine aflatoksina u mleku. Ukoliko se prestane sa davanjem kontaminirane hrane, za nekoliko dana mleko postoje apsolutno bezbedno", rekao je Brozović i dodao da je do 2011. godine prema propisima dozvoljena količina aflatoksina bila 0,5 mikrograma po litru, a da od pre dve godine ona smanjena na 0,05 mikrograma.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Provera od ambara do ambara

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2013

Prisustvo aflatoksina je najlakše utvrditi u mleku, a ostale namirnice životinjskog porekla su manje ugrožene, rekao je Željko Brozović iz Privredne komore Srbije. Pojavu aflatoksina u hrani moguće je sprečiti terenskim radom, što je teško izvodljivo, jer ima preko 600.000 individualnih poljpoprivrednih...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.