Provera od ambara do ambara

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2013, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera od ambara do ambara

Prisustvo aflatoksina je najlakše utvrditi u mleku, a ostale namirnice životinjskog porekla su manje ugrožene, rekao je Željko Brozović iz Privredne komore Srbije. Pojavu aflatoksina u hrani moguće je sprečiti terenskim radom, što je teško izvodljivo, jer ima preko 600.000 individualnih poljpoprivrednih proizvođača, ukazao je Brozović.
Mleko je namirnica životinjskog porekla kod kojeg je najlakše utvrditi prisustvo aflatoksina iz stočne hrane, odnosno kukuruza, a ostali proizvodi kao što su mleko ili jaja su manje ugroženi, rekao je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Željko Brozović.
On je ukazao da je pojavu aflatoksina u hrani, koji potiče iz zaraženog kukuruza, moguće sprečiti terenskom kontrolom farmera i njihovom edukacijom, što je teško izvodljiva jer u Srbiji postoji 637.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega su 628.000 individualni proizvođači.
“Kukuruz posle žetve nije mogao biti stavljen u silose koji su bili pripremljeni za taj zaraženi kukuruz. Naprasno, desilo se da su ljudi u svojim privatnim mešaonama proizvodili hranu koja je završila u stočnom govedarstvu, odnosno u mleku”, objasnio je Brozović.
On je na pitanje da li su osim mleka aflatoksinom iz stočne hrane ugroženi i ostali proizvodi životinjskog porekla, kao što su meso ili jaja, rekao da je mleko najviše ugroženo dejstvu ove toksične materije.
“Može se reći da je mleko okidač i da je prvo na prvi listi namirnica životinjskog porekla gde se može utvrditi prisustvo aflatoksina. Po nekoj logici i u ostalim namirnicima mogu da se nađu toksične materije, ali daleko manje”, rekao je Brozović.
Prema njegovim rečima, za kontrolu roda kukuruza zadužene su razne kontrolne kuće koje imaju svoje laboratorije, a da se ovakve situacije mogu sprečiti terenskim radom, edukacijom poljoprivrednika, i usaglašavanjem aktivnosti poljoprivredne i veterinarske inspekcije.
“Postoje razni apsorbenti za smanjenje količine aflatoksina u mleku. Ukoliko se prestane sa davanjem kontaminirane hrane kravama muzarama, za nekoliko dana mleko postoje apsolutno bezbedno”, rekao je Brozović.
“Do 2011. godine imali smo dozovljenu nivo aflatoksina od 0,5, sada je to 0,05. Pokušavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, u tom periodu kada je bio viši nivo i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zubnjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno”, ocenio je Brozović.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Kontrola od ambara do ambara

Izvor: RTS, 23.Feb.2013

Prisustvo aflatoksina je najlakše utvrditi u mleku, a ostale namirnice životinjskog porekla su manje ugrožene, rekao je Željko Brozović iz Privredne komore Srbije. Aflatoksin, koji potiče iz zaraženog kukuruza, moguće sprečiti terenskom kontrolom farmera i njihovom edukacijo, ukazao je Brozović...Kod...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.