Protivgradna zaštita vraćena u nadležnost RHMZ

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivgradna zaštita vraćena u nadležnost RHMZ

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, po kome se protivgradna zaštita izdvaja i sistema Sektora za vanredne situacije MUP i ponovo vraća pod nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), objavljeno je danas na sajtu Vlade.

Tim predlogom, koji je Vlada usvojila na sednici 11. juna, RHMZ preuzima od Sektora za vanredne situacije zaposlene i postavljena lica, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za obavljanje nadležnosti u oblasti protivgradne zaštite. Prema oceni Vlade, sistem protivgradne zaštite je nedovoljno efikasno funkcionisao u MUP zbog niza problema koji su se javili jer nije bilo jasnog normativnog okvira za njegovo funkcionisanje u jednom specifičnom sistemu kakav je MUP.

Kako je objašnjeno u novom predlogu Vlade, od samog početka funkcionisanja protivgradne zaštite u okviru MUP postojali su problemi, a jedan od velikih je bili su kadrovi, jer meteorologa, po vrsti posla kojim se bave, najviše ima u RHMZ. Najveći problem nastao je zbog nemogućnosti finansiranja angažovanja i rada strelaca za delovanje na gradonosne oblake i nabavke protivgradnih raketa.

Angažovanje strelaca bilo je regulisano Aneksima Sporazuma MUP i RHMZ, koji su zaključivani za svaku protivgradnu sezonu, i kojima se predviđalo da RHMZ zaključi ugovore sa određenim brojem strelaca, a isplata će se obavljati na osnovu podataka koje dostavlja Sektor za vanredne situacije.

Strelci su angažovani ugovorima kojima se ne zasniva radni odnos ni sa jednim od organa i organizacija, a obaveza im je da dejstvuju protivgradnim raketama, koje, po prethodno sprovedenoj nabavci, obezbeđuje i kupuje MUP.

U predlogu Vlade ukazuje se i da sistem protivgradne zaštite ni u jednoj državi nije u nadležnosti MUP.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Za efikasnu odbranu od grada - osam miliona evra godišnje

Izvor: Studio B, 15.Jun.2015

Skupštinski Odbor za poljoprivredu prihvatio je predlog novog zakona za odbranu od grada, a članovi Odbora istakli su da će za efkasno funkcionisanje sistema odbrane od te elementarne nepogode biti potrebno odvojiti osam miliona evra godišnje...Đorđe Kardum iz Sektora za vanredne situacije MUP-a...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.