Za efikasnu odbranu od grada - osam miliona evra godišnje

Izvor: Studio B, 15.Jun.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za efikasnu odbranu od grada - osam miliona evra godišnje

Skupštinski Odbor za poljoprivredu prihvatio je predlog novog zakona za odbranu od grada, a članovi Odbora istakli su da će za efkasno funkcionisanje sistema odbrane od te elementarne nepogode biti potrebno odvojiti osam miliona evra godišnje.

Đorđe Kardum iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je da je posle 23 godine vreme da se dobije zakon o zaštiti od grada, usklađen sa evropskom praksom.

On je rekao da je potrebno obezbediti od 20.000 do 25.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << protivgradnih raketa, što košta oko osam miliona evra godišnje da bi sistem mogao da funkcioniše.

Kardum je rekao da atmosferska dešavanja samo uzvraćaju na ono što čovek radi u životnoj sredini i zato postoji potreba da se donese zakon o odbrani od grada koj će to regulisati na celoj teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, protivgradna zaštita u Srbiji je zasnovana na tome da se u oblaku veštačkom kristalizacijom simulira ono što radi priroda, i ubacuje se mnogo više jezgara smrznute vode, da se u oblaku stvori sitnije zrno grada.

"U Srbiji je sistem zasnovan na raketnoj tehnici i pored toga se još koristi avio tehnika, s tim što aviotehnika ima manja ograničenja, a postoje i prizemni generatori što je najmanje perspektivna metoda", objasnio je Kardum.

Kako je rekao, u nekim delovima Srbije postoji potreba i da se kombinuje, posebno oko aerodroma u Beogradu.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić takođe smatra da je najveći problem novac, ističući da je vaoma važno je da se on obezbedi, kako bi protivgradna zaštitia funkcionisala, jer ćemo u suprotnom biti u problemu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor: Za efikasnu odbranu od grada - osam miliona evra godišnje

Izvor: Blic, 15.Jun.2015

Skupštinski Odbor za poljoprivredu prihvatio je i podržao na današnjoj sednici predlog novog zakona za odbranu od grada, a članovi Odbora istakli su da će za efkasno funkcionisanje sistema odbrane od te elementarne nepogode biti potrebno odvojiti osam miliona evra godišnje...Đorđe Kardum iz Sektora...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.