Protestna nota Ambasadi Srbije u Zagrebu; Vučić odogovorio

Izvor: B92, 08.Nov.2019, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota Ambasadi Srbije u Zagrebu; Vučić odogovorio

Zagreb/ Ženeva -- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Hrvatsko ministarstvo izrazilo je najoštriji protest zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar. Spomen ploča se nalazi u Novom Sadu.

"Protestnom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno izrazila očekivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina, čime se dodatno vređaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da je Republika Srbija "ponovo pozvana da se usmeri na proces suočavanja sa sopstvenom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošlog veka".

"Ovim protestom Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je iznova ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusedske odnose", zaključuje se u saopštenju.

Vojska Srbije je u saopštenju povodom Dana Prve brigade Kopnene vojske, za danas najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Ženevi da Hrvatska preuveličava značaj postavljanja spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je komandovao napadom na Vukovar, dok, kako je rekao, širom Hrvatske postoje ulice nazvane po ideologu ustaškog pokreta Miletu Budaku.

"Čovek (Bratić) nije ni proglašen za ratnog zločinca, oni (Vojska Srbije) mu samo stavljaju spomen-ploču unutar kasarne u neku sobu, nema spomenika nikakvog. Hrvatska je to podigla na nivo kao da je otprilike izbio treći svetski rat, kao da su samo oni žrtve. Pa oni po celoj Hrvatskoj imaju ulice Mileta Budaka, koji je hteo da trećina Srba bude pobijena, trećina proterana, a trećina pokatoličena", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Posle sastanka Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u Ženevi, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Vučić je kazao i da u Hrvatskoj postoji "javni spomenik Miru Barešiću, sudski dokazanom teroristi, i to ne pred srpskim, već pred švedskim sudovima".

"Podigli spomenik Barešiću i kažu 'to je naš heroj' jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića. Ja kažem 'hajde da pričamo o budućnosti', a oni mi kažu 'ne, ne, danas ćete da dobijete protestnu notu' (zbog postavljanja spomen-ploče Bratiću). Ako će to da reši sve naše probleme, onda u redu", kazao je Vučić.

On je naveo da još nije doneta odluka da li će 20. novembra učestvovati na izbornom kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Zagrebu, gde je najavljen kao jedan od govornika, i ocenio da je bura u delu hrvatske javnosti zbog njegovog mogućeg dolaska deo izborne kampanje uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Vučić je dodao da će Srbija "imati normalne i bolje odnose s Hrvatima u budućnosti" jer dve zemlje strateški nemaju razloga za sukobljavanja. "Kada počne izborna kampanja (u Hrvatskoj), onda je najlakše (steći poene) ako nešto kažu protiv Vučića i Srbije. Samo udarajte, meni to ne smeta ni malo", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", Vučić je odgovorio da je "zato bivša". Plenković je danas u Ženevi rekao da će Hrvatska uputiti Srbiji protestnu notu zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu.

"Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čoveku koji je bio komandant u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi, biće predmet formalnog protesta Srbiji, i to sam već rekao srpskom predsedniku Vučiću", kazao je Plenković.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović otkrio je danas spomen-ploču Bratiću u novosadskoj kasarni "Jugovićevo", na svečanosti povodom obeležavanja Dana Prve brigade Кopnene vojske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.