Protestna nota Hrvatske zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota Hrvatske zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću

Hrvatsko ministarstvo inostranih i evropskih poslova uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu kojom je izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih formacija u napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. novembra 2019. godine.
Protesnom notom Hrvatska je osudila taj čin i ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina, čime se, kako navode, "dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku".

"Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća", ističe se u saopštenju hrvatskog ministarstva.
"Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose", zaključuje se u saopštenju.
Ranije danas, na obeležavanju Dana Prve brigade Kopnene vojske u Novom Sadu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otkrio je spomen-ploču general-majoru Mladenu Bratiću, koji je poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine.
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve i boračkih organizacija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska uputila diplomatsku notu Srbiji

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu ambasadi Srbije u Zagrebu, zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, komandantu bivše JNA u, kako navode, napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.