Protesti protiv bankarske vlade

Izvor: RTS, 17.Nov.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti protiv "bankarske vlade"

Više hiljada studenata protestovalo u Milanu protiv nove italijanske "bankarske vlade". Studenti bacali petarde, jaja i falsifikovane novčanice na policiju, koja je na to odgovorila pendracima. Povređen jedan novinar.

Nekoliko hiljada studenata protestovalo je u Milanu protiv nove vlade ekonomiste Marija Montija i sukobilo se sa snagama bezbednosti. Studenti su bacali petarde, jaja i falsifikovane novčanice dolara na policiju kada je pokušala da se približi Bokoni univerzitetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Policija je, na napade studenata, odgovorila pendrecima. U incidentima je povređen jedan novinar, prenele su novinske agancije. Milano je, inače, poznat kao finansijski centar Italije.

Studenti su objasnili da su organizovali proteste protiv "bankarske vlade", aludirajući na to da se na čelu novog kabineta našao finansijski stručnjak, višegodišnji bivši komesar Evropske unije i tehnokrata.

Monti, koji se nalazi i na čelu univerziteta Bokoni, postao je simbol tehnokrata, koji, posle ostavke Silvija Berluskonija, sada pokušavaju da izvedu zemlju iz krize. U njegovom kabinetu sedeće osam profesora, kao i jedan od najuticajnih bankara u Italiji Korado Pasera.

Novi premijer Monti je, u jednom od prvih obraćanja naciji, rekao da će Italija možda biti primorana da u budućnosti podnosi "žrtve" i zatražio više strpljenja na finansijskim tržištima.

"Ne ignorišem važnost tržišta, ali mi smo u demokratiji i potrebno nam je izvesno vreme i strpljenje", istakao je premijer.

Zadatak tehnokratskog kabineta Marija Montija biće da Italiju, koja je dospela na ivicu finansijskog kolapsa, uspešno provede kroz krizni period.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.