Prvi protesti protiv vlade Montija

Izvor: B92, 17.Nov.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi protesti protiv vlade Montija

Milano -- Hiljade studenata protestovalo u Milanu protiv nove vlade ekonomiste Marija Montija i sukobili se sa snagama bezbednosti.

Studenti su bacali petarde, jaja i falsifikovane novčanice dolara na policiju kada je pokušala da se približi Bakoni univerzitetu, na čijem se čelu nalazi novi predsednik vlade.

Studenti su objasnili da su organizovali proteste protiv "bankraske vlade", aludirajući na to da se na čelu novog kabineta našao finansijski stručnjak, višegodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši komesar Evropske unije, tehnokrata Monti.

Monti je je postao simbol tehnokrata, koji, posle ostavke Silvija Berluskonija, sada pokušavaju da izvedu zemlju iz krize. U njegovom kabinetu sedeće osam profesora, kao i jedan od najuticajnih bankara u Italiji Korado Pasera.

Policija je na napade studenata odgovorila pendrecima. U tim incidentima povređen je jedan novinar, prenele su novinske agancije iz Milana, grada koji je poznat kao finansijski centar Italije.

Novi premijer Monti je u jednom od prvih obraćanja naciji rekao da će Italija možda biti primorana da u budućnosti podnosi "žrtve" i zatražio više strpljenja na finansijskim tržištima.

"Ne ignorišem važnost tržišta, ali mi smo u demokratiji i potrebno nam je izvesno vreme i strpljenje", istakao je on.

Zadatak tehnokratskog kabineta Montija biće da Italiju, koja je dospela na ivicu finansijskog kolapsa, uspešno provede kroz krizni period.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SUKOBI NA PROTESTIMA PROTIV MONTIJEVE VLADE

Izvor: Kurir, 17.Nov.2011

RIM - Neće bankarsku vladu...Studenti širom Italije sukobili su se juče s policijom u znak protesta zbog mera štednje. Ujedno su štrajkovi zaposlenih u saobraćaju zaustavili autobuse i vozove na dan kada je novi premijer Mario Monti predstavio u Senatu svoju strategiju protiv krize...Policija se...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.