Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti kao bumerang

Osam godina prošlo je od uvođenja Bolonjske deklaracije na univerzitetima u Srbiji, a javnost i dalje nema odgovore da li je bolonja zaista propala i ko je kriv za nedovršenu reformu visokog školstva.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju Ministarstvo prosvete izbeglo je poznati scenario da studenti početkom oktobra izlaze na ulice i blokiraju saobraćaj tražeći 48 bodova kao uslov za budžetski status. Ali to nije zaustavilo akademce da prethodnih dana protestuju po svim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << univerzitetskim centrima u zemlji, negodujući što su promenama ostali uskraćeni za povlastice koje su im davale prethodne prosvetne vlasti.

Akademci jesu dobili 48 bodova, „večitima“ je ponovo produžen rok za završetak fakulteta, ali svoja prava sada traži prva generacija „bolonjaca“ - još dve godine da okončaju studije. Studenti zahtevaju i budžetsko finansiranje apsolventskog staža od godinu dana, kao i šest ispitnih rokova, što su prethodnih godina uspeli da „izboksuju“. S druge strane, Ministarstvo insistiranjem na primeni zakona želi donekle da rastereti skroman prosvetni budžet, što je legitimna namera. Ali ako država godinama smanjuje uslov za upis na budžet i praktično omogućuje studentima da nakon četiri godine ostanu sa nepoloženih 48 bodova, zašto im onda ne dozvoli da zaostale ispite daju u produženoj godini?

Tačnaje ocena ministra prosvete da se zahtevi tiču samo finansija, ali njegova želja da akademci traže veći kvalitet nastave nije realna. Reformom visokog obrazovanja treba da se bave univerziteti, a država mora postaviti pravila koja će se poštovati. Godinama se govori da bodovi nisu dobro odmereni i da su studenti u Srbiji opterećeniji od kolega u inostranstvu, ali fakulteti nisu iskoristili ni drugi krug akreditacije da se to promeni. Od više puta najavljene reevaluacije bodova nije bilo ništa, pa su priče i studenata i profesora ostale bez egzaktnih podataka šta, gde i za koliko treba menjati. I ministar je nedavno izjavio da se od studenata „previše traži“ i da „bodovi često ne oslikavaju realno vreme koje je potrebno da se gradivo savlada“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.