Protest, šetnja i koncert u Novom Sadu zbog smena na RTV-u

Izvor: N1 televizija, 04.Jul.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest, šetnja i koncert u Novom Sadu zbog smena na RTV-u

Više hiljada građana okupilo se na novom protestu "Podrži RTV" i ponovilo zahtev za ostavku članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine i za povlačenje svih odluka koje je to telo donelo.

Kako javlja reporter N1 iz Novog Sada, građani su na današnji protest poneli letnje rekvizite - peškire, šešire, naočare za sunce, kako bi simbolično poslali program RTV-a na letnju pauzu. Naime, novo rukovodstvo RTV-a prethodno je najavilo da većina političkih emisija neće >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << biti emitovana tokom leta.

Reditelj Kokan Mladenović rekao je na skupu da Srbiji, kojom vladaju "primitivizam i agresija", ne treba moderna Radio-televizija Vojvodine već joj treba Radio-televizija Novi Sad iz 90-ih godina, za koju je ocenio da je bila na sramotu svakog normalnog i mislećeg čoveka.

"Rokovi su prošli i vreme je da građanska Srbija pokaže da zna da se izbori za građanska prava", rekao je Mladenović.

Novinar RTV-a Marko Jakovljev rekao je da je u poslednjih pet godina bilo zadovoljstvo raditi u toj medijskoj kući, a da je u poslednja dva meseca "atmosfera odvratna", kolege ne razgovaraju međusobno i okreću glave jedni od drugih.

"Ja nisam bio ugrožen ni na koji način, ali ne želim da gledam kako gaze moje prijatelje i kolege kao krpe. Ne želim da se pravim da se ništa ne dešava", rekao je Jakovljev. On je naveo da v. d. rukovodstvo RTV-a nije produžilo ugovore za 22 honorarna saradnika i zatražio da se saopšti po kom kriterijumu njima nisu produženi ugovori a nekima drugima jesu.

Prisutnima se obratio i programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić. Virag Đurković i Margareta Tomo obratile su se okupljenima u ime redakcija listova na mađarskom jeziku Mađar So i Het nap i izrazili solidarnost s protestom.  One su optužile Nacionalni savet Mađara i Savez vojvođanskih Mađara da pritiskaju redakcije ta dva lista i novinare koji ne pristaju na politički diktat.

Nakon govora ispred zgrade Televizije Vojvodine, kolona građana prošetala je centralnim gradskim ulicama, potom kroz pešačku zonu do upravne zgrade RTV-a, gde je protest nastavljen rok koncertom nekoliko bendova.

Građani su uz zvuke pištaljki i doboša uzvikivali "Ostavke, ostavke", "Naš RTV", "Čiji grad-naš grad", a na čelu kolone je bio kamion sa razglasom i transparent na kojem je pisalo "Ostavke, podrži RTV!".

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.