Protest pristalica opozicije u Belorusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2010, 03:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest pristalica opozicije u Belorusiji

MINSK - Belorusija ne namerava da "igra kako neko svira", izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, dodajući da je sve što danas radi usmereno na očuvanje nezavisnosti Belorusije, prenela je agencija BELTA.

"U svetu nije ostalo takvih mesta kao što je Belorusija. Svi se su nekom već priključili, ušli u sastav. Sve države - male, srednje, igraju kako neko svira", rekao je Lukašenko na svečanom uručenju državnih nagrada.

Sa Zapadom ili sa Istokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednako loše

"Na te vapaje koji se danas čuju praktično sa svih strana (i kod nas ima i onih koji vole da budu zli: svejedno im je s kim se družimo - sa Zapadom ili sa Istokom, svejedno je loše), odgovor je jednostavan: želimo da sačuvamo svoju državu", rekao je Lukašenko.

"Belorusija će svoju sreću tražiti tamo gde se prema njoj dobro odnose, uvažavaju je i dostojno plaćaju za rad. Mislim da razumete o čemu se radi", rekao je predsednik Belorusije.

"Naš narod je zaslužio da ima na ovoj planeti svoje parče zemlje, kako nas deca i unuci ne bi korili zbog toga što nismo sačuvali i predali im u nasledstvo tu zemlju, mesto gde se mogu uvek vratiti i gde će ih uvek čekati njihova rodbina i prijatelji", kazao je predsednik Belorusije.

Protest pristalica opozicije

Oko dve hiljade pristalica opozicije protestovalo je u četvrtak u Belorusiji zbog, kako su naveli organizatori, autoritarne politike predsednika Aleksandera Lukašenka, a nekoliko desetina demonstranata je privedeno dok su pokušavali da dođu u glavni grad Minsk.

Protesti su održani uprkos policijskim blokadama koje su, prema navodima vlasti, postavljene iz bezbednosnih razloga jer je postojala pretnja bombom.

Nekoliko stotina policajaca blokiralo je centralni trg u Minsku dok su se demonstranti okupljali, preneo je AP.

Portparol policije Aleksander Lastovski rekao je demonstrantima da su blokade neophodne, pošto su stranci došli u Belorusiju da podmetnu bombu. On nije iznosio detalje, već je samo rekao da je dužnost policajaca da štiti sve.

Jedan od lidera opozicije Aleksej Janukevič rekao je da su "palice, zastrašivanje i policija za razbijanje demonstracija oruđa koja vlada služi za komunikaciju sa njima".

Neki od demonstranata su glave prekrili zastavama Evropske unije, a mnogi među njima smatraju da bi Belorusija "trebalo da se vrati Evropi i pozdravi sa komunističkom prošlošću koja već dugo traje".

Na ovaj dan, pristalice opozicije već tradicionalno organizuju demonstracije, obeležavajući, kako kažu, Dan slobode, odnosno proglašenje prve nezavisne države Belorusije 1918. godine, koja je kratko trajala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.