Protest i prikupljanje potpisa za smenu predsednika Srbije povodom 5. oktobra

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest i prikupljanje potpisa za smenu predsednika Srbije povodom 5. oktobra

Građanski blok 381 započeo je danas akciju prikupljanja potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a na protestu koji su organizovali povodom petooktobarskih promena 2000. najavili su da će nastaviti sa protesnim okupljanjima svakog petka.

Predsednik Zelene ekološke partije - Zeleni Dejan Bulatović rekao je da je današnje okupljanje organizovano kako 5. oktobar ne bi pao u zaborav i da "duh (tog datuma) opstaje u građanskoj Srbiji".

Po njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tadašnji predsednik Demokratske stranke Srbije "Vojislav Koštunica je odgovoran za propast 5. oktobra", kao i svi oni koji su stali na put pristupanju EU.

Predsednik Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381 Saša Janković ispred stotinak okupljenih ocenio je da je "to prava slika Srbije".

"To što nas je malo opomena je da (da se ništa nije promenilo). Mi ne tražimo novi 5. oktobar, nego šansu da se nešto promeni. Nakon 5. oktobra neki političari nisu uradili svoj posao... a (taj datum) ostaje simbol da je nešto moguće promeniti", rekao je Janković.

On je kazao i da građani Srbije "nisu ni lenji ni glupi", kako ih Vučić karakteriše, da Građanski pokret 381 neće odustati od političke borbe za promenu vlasti i da je njihov cilj "da ne ponove iste greške (kao partije nakon 5. oktobra)".

Janković je objasnio i da su sa prikupljanjem potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića započeli "zato što on krši Ustav time što preuzima nadležnosti svih državnih organa", kao i on "deli sve građane na dve grupe", odnosno svoje pristalice i svoje protivnike.

Janković je naveo i da će taj pokret nastaviti da se okuplja svakog petka ispred zgrade Predsedništva, ali i da će početi da prikupljaju pitanja građana, koja bi oni želeli da postave Vučiću.

Protest u organizaciji Građanskog bloka 381 počeo je ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, nastavljan je ispred Skupštine Srbije, a nakon toga stotinak okupljenih građana započelo je šetnju duž Ulice kneza Miloša, Ulicom kralja Milana, preko Terazija, nazad do Skupštine.

Istovremeno dok su pristalice Građanskog bloka 381 u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije organizovale akciju prikupljanja potpisa za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u drugom delu parka održan je skup koji je predvodio predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.