Protest ekoloških aktivista ispred Palate Srbije završen posle dva sata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 14:20

Protest ekoloških aktivista ispred Palate Srbije završen posle dva sata

Protest ekoloških aktivista, koji traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma, završen je danas oko 14 časova ispred Palate Srbija, nakon što su se demonstranti u grupama razišli.

Grupe aktivista i građana, danas u podne krenule su iz Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle i spojile se preko puta istočnog ulaza u Palatu Srbije, a predvodio ih je lider inicijative "Kreni-promeni" Savo Manojlović.

On je medijima rekao da se protestom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iskazuje nezadovoljstvo, jer taj zakon nije predložen Skupštini i što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije poslušaao građane koji su prethodnih dana kampovali ispred Predsedništva.

" Borba će trajati dok Rio Tinto ne ode", poručio je Manojlović.

Aktivista Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" poručio je:

"Mi idemo do kraja. Može još današnji dan da se iskoristi da se usliše naši zahtevi“, zapretio je Kokanović.

Tokom dvočasovnog protesta bile su blokirane ulice oko Palate gde je u toku bila svečanost povodom Dana državnosti, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodeljivao odlikovanj.

Učesnici protesta nosili su zastave Srbije, kao i zastave sa natpisom "Ne damo Jadar", "Zaštitmo Dobrinju i okolinu", uz pištaljke i parole "Rio Tinto, marš sa Drine", "Ne damo Srbiju". . , a tokom protestne šetnje policija je napravila "prsten", kojim je učesnike protesta sprečilla da krenu dalje od parka na Ušću, što su okupljeni dočekali zvižducima

Kako prenose mediji, dogodio se incident kada je kako navodi N1 automobil udario jednog mladica.

Sam mladić izjavio da je stajao na ulici i da je "bukvalno pao na haubu" i uhvatio se za brisače u strahu da ne padne.

Posle toga je automobil kako se vidi na snimku koji je emitovan ubrazao, a mladić je posle nekoliko metara pao sa haube, a za N1 je rekao da je dobro i da nije ozbiljnije povređen.

Kako prenose mediji vozač je uhapšen.

Na kraju samog protesta, desio se još jedan incident kada je jedan automobil u bulevaru Mihajla Pupina takođe pokušao da prođe kroz masu, što je na kraju i učinio, ali uz brojna oštećenja koja su mu naneli okupljeni.

Inače, ispred zgrade Predsedništva Srbije već nekoliko dana odvija se protest ekoloških organizacija koje traže donošenje Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.