Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 14:44

Protest Vrščana zbog ubistva devojčice ispred Centra za socijalni rad i suda

Ispred Centra za socijalni rad, Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu održan je protest zbog smrti dvogodišnje devojčice Petre Budimirović, koju je u utorak ubio otac Marko Budimirović a zatim izvršio samoubistvo.
Vrščani su se okupili ispred Centra za socijalni rad sa zahtevom da se utvrde odgovorna lica i institucije za propuste u slučaju ubistva male Petre Budimirović i da krivci budu sankcionisani.

"Naši zahtevi su da se obavi istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja će biti sveobuhvatna, koja će uključiti sve institucije koje su imale veze sa donošenjem ove odluke i omogućavanje da psihički labilna osoba, osuđivana ranije za nasilje, ima pristup maloletnom detetu bez nadzora. Drugi zahtev je da oni o toj istrazi, odnosno rezultatima istrage obaveste javnost, transparentno, poimence o svakom ko bude pronađen da je kriv i treće je da oni budu sankcionisani po zasluzi i razmeri propusta koji su napravili", navela je Zorana Crnojević, inicijatorka protesta.
Osim ispred Centra za socijalni rad, građani su protestovali i ispred Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu.
"Neću dozvoliti da više nijedno dete prođe kao moja Petra, nijednoj majci, nijednoj ženi se više ne veruje u ovoj zemlji, može žena da priča šta god hoće. Svi samo obrađuju papire, popunjavaju, svi su popunili papire, a mog deteta nema", poručila je Suzana Budimirović, Petrina majka.
Pokrajinska komisija sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je prethodna dva dana proveravala rad Centra za socijalni rad u Vršcu i svoje nalaze će predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je formiralo predmet radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Centra za socijalni rad i ima li elemenata izvršenja krivičnog dela, nesavestan rad u službi ili drugog krivičnog dela u službenoj dužnosti.
Takođe je i od Osnovnog suda u Vršcu zatražen kompletan spis predmeta protiv Marka Budimirovića koji se vodio zbog krivičnog dela nasilje u porodici i za koje je on 27. septembra osuđen uslovnom kaznom od godinu dana.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloletno dete a potom izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga u istom roku obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju.
Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici. 
Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je otac M. B. (35) u stanu u naselju najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Vrščana ispred Centra za socijalni rad zbog ubistva devojčice i samoubistva oca

Izvor: Danas, 07.Okt.2022

Nkoliko desetina gradjana Vršca je danas protestovalo ispred Centra za socijalni rad i zgrade Osnovnog suda.

Nastavak na Danas...

Protest Vrščana ispred Centra za socijalni rad i suda zbog ubistva devojčice!

Izvor: 24sedam.rs, 07.Okt.2022

Osim ispred Centra za socijalni rad, građani su protestovali i ispred Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu

Nastavak na 24sedam.rs...

Dug spisak saučesnika u zločinu

Izvor: Danas, 08.Okt.2022, 14:01

Slučaj ubistva dvogodišnje devojčice u Vršcu, koji je počinio njen otac, a potom i sebi presudio, pokrenuo je u Srbiji gotovo sve koji bi trebalo da se tim povodom oglase, počev od Zaštitnika građana, preko brojnih NVO i udruženja građana i građanki, do poglavara SPC i tužilaštva.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.