Protest Vrščana ispred Centra za socijalni rad i suda zbog ubistva devojčice!

07.10.2022

16:42

0

Osim ispred Centra za socijalni rad, građani su protestovali i ispred Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu

Protest Vrščana ispred Centra za socijalni rad i suda zbog ubistva devojčice!
Vršac protest RTS - Copyright Printscreen RTS

Ispred Centra za socijalni rad, Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu održan je protest zbog smrti dvogodišnje devojčice P. B, koju je u utorak ubio otac M. B. a zatim izvršio samoubistvo. Vrščani su se okupili ispred Centra za socijalni rad sa zahtevom da se utvrde odgovorna lica i institucije za propuste u slučaju ubistva devojčice i da krivci budu sankcionisani.

- Naši zahtevi su da se obavi istraga koja će biti sveobuhvatna, koja će uključiti sve institucije koje su imale veze sa donošenjem ove odluke i omogućavanje da psihički labilna osoba, osuđivana ranije za nasilje, ima pristup maloletnom detetu bez nadzora. Drugi zahtev je da oni o toj istrazi, odnosno rezultatima istrage obaveste javnost, transparentno, poimence o svakom ko bude pronađen da je kriv i treće je da oni budu sankcionisani po zasluzi i razmeri propusta koji su napravili - navela je Zorana Crnojević, inicijatorka protesta.

Osim ispred Centra za socijalni rad, građani su protestovali i ispred Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu.

- Neću dozvoliti da više nijedno dete prođe kao moja Petra, nijednoj majci, nijednoj ženi se više ne veruje u ovoj zemlji, može žena da priča šta god hoće. Svi samo obrađuju papire, popunjavaju, svi su popunili papire, a mog deteta nema - poručila je Suzana Budimirović, Petrina majka.

Pokrajinska komisija sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je prethodna dva dana proveravala rad Centra za socijalni rad u Vršcu i svoje nalaze će predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je formiralo predmet radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Centra za socijalni rad i ima li elemenata izvršenja krivičnog dela, nesavestan rad u službi ili drugog krivičnog dela u službenoj dužnosti.

Takođe je i od Osnovnog suda u Vršcu zatražen kompletan spis predmeta protiv M. B. koji se vodio zbog krivičnog dela nasilje u porodici i za koje je on 27. septembra osuđen uslovnom kaznom od godinu dana.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloletno dete a potom izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga u istom roku obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu.

Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici. Ubisttvo i samoubistva dogodilo se u utorak oko 14 časova kada je otac M. B. (35) u stanu u naselju najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

Centar za socijalni rad u Vršcu: Nismo poveravali starateljstvo

Centar za socijalni rad Vršca nije radio postupak poveravanja starateljstva maloletnog deteta, niti predlagao model viđenja deteta sa ocem, jer postupak za razvod braka od strane supružnika do tragičnog događaja nije ni pokrenut pred nadležnim sudom.

Samim tim nije bilo ni moguće dodeliti starateljstvo nad detetom, niti dati bilo kakvo mišljenje o modelu viđanja, saopštio je danas taj Centar povodom ubistva maloletne P.B. koju je u Vršcu 4. oktobra ubio otac a zatim izvršio samoubistvo.

U saopštenju izdatom, kako se navodi u vezi netačnih i neproverenih informacija koje se objavljuju u medijima, ističe se da su medijske informacije da je otac preuzeo maloletno dete na osnovu dozvole Centra za socijalni rad Grada Vršca, neposredno pre ubistva, apsolutno netačne.

Otac M.B nije se ni pojavljivao u našoj ustanovi od dana prijave za nasilje u porodici 30.aprila ove godine, zbog koje su mu najpre od strane policije, a potom i Osnovnog suda u Vršcu izrečene hitne mere zabrane prilaska i iseljenja iz porodične kuće, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je ovim merama zaustavljeno nasilje prema supruzi S.B.

Iz Centra ističu i da u vezi pomenutog događaja Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sprovodi inspekcijski nadžor u Centru za socijalni rad Vršca, a kada nadzor bude gotov Pokrajinski sekretarijat će obavestiti javnost o njegovom ishodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam / RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike