Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Građani su na mirnom protestu u Kosovskoj Mitrovici izrazili nezadovoljstvo poslednjim potezima Prištine. Okupljenima se obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je poručio da od danas administracija lokalnih samouprava više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.
Protest je održan ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u severnom delu grada.

Građani su nosili transparente: "Hoćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mir, a ne ratove", "Ne izgladnjujte našu decu", "EU, otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb".
Goran Rakić je poručio da su ovo mirni protesti i da ne bi hteo da neko izvlači iz konteksta okupljanje građana u Mitrovici i da mirne proteste nazove drugačijim imenom. 
Rakić je ukazao da međunarodna zajednica i dalje ćuti na odluke Prištine koje ocenjuje brutalnim i nedemokratskim.
Saopštio je građanima da su danas predsednici opština sa srpskom većinom i gradonačelnici podneli ostavke i da od danas lokalna administracija više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.
Rakić je rekao da takse koje je uvela Priština znače da srpska deca neće sutra imati osnovne uslove za život, hranu i vodu i dodao da su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku.
Pozvao je građane da i sutra dođu na veliki protest, i naveo da je formiran krizni štab, koji je u 24-časovnom zasedanju.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da neće podnositi ostavku jer funkcioniše u sistemu Srbije.
Poručio je da su svi koji su se danas okupili u Mitrovici učesnici borbe za održavanje države Srbije na prostoru Kosova.
Glavni zahtev Srba, istakao je Ivanović, nisu hrana i lekovi: "Hoćemo slobodu, mir, našu državu koja će nas štititi", rekao je Ivanović.
Srbi sa severa Kosova i Metohije poručili su da neće dozvoliti da ih Priština svojim diskriminatorskim merama prinudi na odlazak, ali i da će samo jedinstveni opstati i ostati na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Građanske inicijative "Za naš Zvečan" i odbornik Dragiša Milović istakao je da je prisustvom na protestu želeo da pokaže upravo to – da su Srbi složni, jedinstveni i u najtežim trenucima za naš narod.

Član Kriznog štaba Nebojša Jović preneo je da su zahtevi Srba da Priština vrati carine na pređašnji nivo.
"Ćutanjem pred ovim nezakonitim merama EU, pre svega Federika Mogerini, pokazuje da u poniznosti i popustljivosti prema Prištini nema mera. Samo za podršku tih mera treba krivično odgovarati", naglasio je Jović.
Dalji zahtev okupljenih je da se pusti na slobodu petoro Srba koji su uhapšeni u nasilnoj akciji prištinskih specijalaca.
"Odavde nema nazad, dajemo sve za Srbiju, Srbiju ni za šta", poručio je Jović.
Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Milan Savić poručio je da su studenti uz svoj narod i da će se boriti sa njima gandijevskim otporom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rakić: Od danas nema prištinskog sistema na severu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2018

Od danas nema prištinskog sistema na severu, poručio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić, na mirnom protestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zakazanog zbog ugrožavanja ljudskih i ekonomskih prava Srba u pokrajini odlukama vlasti u Prištini...On je istakao da su gradonačelnici sve četiri...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.