Pronađene 64 mrtve ptice, u pitanju je zaštićena vrsta u Srbiji FOTO

Izvor: B92, 14.Feb.2022, 16:29

Pronađene 64 mrtve ptice, u pitanju je zaštićena vrsta u Srbiji FOTO

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su 64 leša divljih ptica kod ribnjaka Sutjeska, kod reke Tamiš.

Kako se navodi u saopštenju tog društva, pronađeno je 34 leša strogo zaštićenog mišara, 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje, sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša velikog vranca.

„Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je dodao da se na području na kojem su pronađeni leševi ptica nalazi i gnezdo belorepana, mišara, kao i par crnih žuna.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, pa je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama, prenosi Tanjug.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe i ostatke leševa ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća.

„Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.