Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2017, 11:26 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pronađena bakterija salmonela u pilećem mesu Perutnine Ptuj
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske objavilo je u subotu uveče da se zbog salmonele povlače pileća prsa s kostima bez kože Perutnine Ptuj datuma proizvodnje 29. marta 2017. godine.
Uzorkovanje je provedeno u mesnici Perutnina Ptuj – Pipo u Zagrebu i utvrđena je bakterija Salmonella spp.
Ista je bakterija nađena u svježem mesu peradi – pileća prsa, pileći batak i zabatak, pilećem mljevenom mesu i pilećem strojno otkoštenom mesu uzorkovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na Poljoprivrednom gospodarstvu Orehovec 24. marta, a prema nalazu veterinarske i sanitarne inspekcije više se ne nalazi na tržištu.
Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.
Nastavak na Nezavisne Novine...
Salmonela u pilećim prsima “Perutnine Ptuj – Pipo””
Izvor: Capital.ba, 16.Apr.2017
ZAGREB, Pileća prsa s kostima bez kože “Perutnine Ptuj – Pipo”, proizvedena 29. marta, povučena su iz prodaje u Hrvatskoj zbog salmonele, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o proizvodu u rinfuzi, težine 674 grama. Uzorkovanje je provedeno u mesnici “Perutnina Ptuj...