Promena klime donela hladan septembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena klime donela hladan septembar

BEOGRAD - Septembar ove godine nije najhladniji u istoriji merenja temperature, iako je sredinom meseca naišao ekstremno hladan period kao posledica klimatskih promena, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Najhladniji septembar u Srbiji bio je 1996. godine, kada su tokom celog meseca beležene značajno niže temperature od prosečnih, a najniža temperatura koja je u Beogradu ikad zabeležena u septembru iznosila je 0,6 stepeni 29. septembra 1970. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Rukovodilac grupe za primenjenu Hidrometerologiju u tom zavodu Jasminka Smailagić precizirala je, u izjavi Tanjugu, da klimatske promene karakterišu česti i brzi prelazi izuzetno toplog i izuzetno hladnog vremena i podsetila da je prvih 12 dana meseca bilo ekstrenmo toplo za ovo doba godine posle čega je usledio hladan period.

Početak meseca obeležile su temperature od oko 35 stepeni širom republike, dok su poslednih deset dana minimalne dnevne temperature u Srbiji bile između tri i pet stepeni, navela je ona.

Najniža temperatura u Beogradu tokom ovog meseca od sedam stepeni zabeležena 18. septembra, kada je u Bečeju bilo 3,4, u Sremskoj Mitrovici 2,6, a u Požegi 1,9 stepeni.

Minimalne temperature u septembarskim danima prošle godine kretale su se od jedan stepen u Dimitrovgradu do 7,7 u Beogradu, a meteorolozi najavljuju da će se hladno vreme zadržati do kraja naredne sedmice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hladan septembar zbog promene klime

Izvor: B92, 23.Sep.2008, 03:37

Beograd -- Sredinom septembra, nakon izuzetno toplog perioda, naišao je ekstremno hladan period kao posledica klimatskih promena, kažu meteorolozi... Rukovodilac grupe za primenjenu hidrometerologiju Zavodu za hidrometerologiju Jasminka Smailagić je izjavila da klimatske promene karakterišu česti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.