Promaja u novčaniku

Izvor: Kurir, 11.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promaja u novčaniku

BEOGRAD - Najnovija odluka o poskupljenju gasa za 60 odsto za domaćinstva dodatno će olakšati mnoge novčanike. Od formiranja Vlade Srbije ovo je samo još jedno u nizu poskupljenja - pored hrane, poskupela je struja, infostan, vrtići, a najavljeno je i povećanje usluga fiksne telefonije za 100 odsto. Poskupljenje mesnih prerađevina za pet do deset odsto i te kako je olakšalo novčanike građana Srbije, a poskupelo je i povrće, i to baš u vreme spremanja zimnice.

Petar Bogosavljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, smatra da je poskupljenje osnovnih životnih namirnica posledica manje ponude na tržištu, ali je optimista jer misli da će, bar kada je o mesu reč, cene biti smanjene krajem godine.

Suhomesnati proizvodi su poskupeli zbog prošlonedeljnog skoka cene svežeg svinjskog mesa, ali, kako navode klaničari, i zbog prošlogodišnje suše, desetkovanog stočnog fonda, dugogodišnje nebrige države prema agraru i neplanske proizvodnje. Takođe, poskupljenje energenata i sirovina uslovilo je povećanje troškova proizvodnje, a i povećana potrošnja u ovom periodu razlog je uvećanja cena. Sveže svinjsko meso poskupelo je za trećinu u odnosu na januar ove godine, kada je but bez kostiju koštao 354 dinara, a sada staje čak 520 dinara.

Da poskupljenje mesa nema ekonomsko opravdanje, smatra Slavko Vlaisavljević, predsednik sindikata prehrane, ugostiteljstva, turizma i poljoprivrede „Nezavisnost“, jer je „u Vojvodini dobro rodilo“. On naglašava da država, koliko god naglašavala da je socijalno odgovorna, ovim poskupljenjima „dokazuje da nije“.

- Meso je jedna od najvažnijih namirnica, a država na ovom primeru pokazuje da nije socijalno odgovorna. Za prosečnog građanina Srbije cena mesa je previsoka, pa mnogi ljudi više i ne odlaze u kasapnice - navodi Vlaisavljević.

Što se tiče gasa, javno preduzeće „Srbijagas“ još pre mesec dana tražilo je poskupljenje od oko 40 odsto, uz obrazloženje da je gas koji stiže iz Rusije drastično skuplji nego u januaru. Cenu 1.000 kubika gasa Srbija je plaćala oko 360 dolara, a danas je ulazna cena oko 530 dolara. To bi za domaćinstva značilo da kubik gasa sa 23 dinara skače na skoro 40 dinara, a za toplane sa blizu 27 na 35 dinara, bez uračunatog PDV.[ antrfile ]

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Skoro cela plata na ishranu i komunalije

Izvor: Blic, 11.Okt.2008

Novi talas rasta cena proizvoda i usluga zahvatio je Srbiju. Samo u proteklih mesec dana poskupelo je meso, sezonsko povrće, komunalije, a poslednje u nizu je drastično povećanje cene gasa za domaćinstva i toplane od čak 47 odsto. Prosečan Srbin izdvoji mesečno tri četvrtine svoje plate za hranu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.