Projekat Inicijativa za sprečavanje pranja novca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 16:24

Projekat "Inicijativa za sprečavanje pranja novca"

Projekat "Inicijativa za sprečavanje pranja novca u Republici Srbiji" uključio je i edukaciju privrednih i neprofitnih subjekata o mehanizmima za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, što iz NVO "Partneri Srbija" smatraju važnim aspektom.

Opšti cilj projekta "Inicijativa za sprečavanje pranja novca u Republici Srbiji" je jačanje kapaciteta civilnog i privatnog sektora za implementaciju pravnih i operativnih mera, kao i međunarodnih standarda.

"Drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << cilj bio je da se omogući i podstakne međusektorski dijalog. Dakle, privatnog, civilnog i javnog sektora, o tome na koji način možemo efikasnije primeniti ove mehanizme i doći do konačnog cilja. To je suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma", kaže Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka "Partneri Srbija".

Istraživanje koje je sprovela ECNL, sa kolegama iz Evropske unije, o vrstama rizika u neprofitnom sektoru za nelegalne tokove novca, pokazuje da je u većini evropskih zemalja teško doći do podataka i dokaza.

"Sam broj slučajeva pranja novca u neprofitnom sektoru smatra vrlo malim. Vrlo je malo dokaza o njima, vrlo je malo indikatora koji bi ukazivali na neki veliki sistemski problem", kaže Vanja Škorić, programska direktorka Evropskog centra za neprofitno pravo.

Važan segmet u sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma je i saradnja sa međunarodnim organizacijama.

"Uprava je deo EGMONT grupe finansijsko obaveštajnih službi. Uprava ima značajna ovlašćenja, što se tiče razmene podataka, sa sličnim organizacijama", kaže Dragan Marinković pomoćnik direktora Uprave za sprečavanje pranja novca.

Projekat "Inicijativa za sprečavanje pranja novca" "Partneri Srbija" sprovode uz podršku Inicijative za vladavinu prava Američkog udruženja pravnika (ABA ROLI).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

I nevladine organizacije pod lupom zbog pranja novca

Izvor: RTS, 09.Dec.2022, 07:06

Uz tradicionalne kanale za pranje novca kroz igre na sreću, građevinarstvo i kriptovalute, i nevladine organizacije su sve više predmet istraga, saopšteno je na skupu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma u Srbiji. Zato će nevladina organizacija "Partneri Srbija" postaviti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.