Profit Benk of Amerika iznenadio analitičare

Izvor: RTS, 20.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit "Benk of Amerika" iznenadio analitičare

Najveća američka banka po imovini, "Benk of Amerika" uspela da izbegne gubitak u prvom kvartalu 2009. godine. Potvrda mogućeg oporavka bankarskog sektora, smatraju analitičari.

Najveća američka banka po imovini, "Benk of Amerika" saopštila je da je uspela da izbegne gubitak u prvom kvartalu, što je nadmašilo očekivanja analitičara i pružilo još jedan dokaz mogućeg oporavka bankarskog sektora.

"Benk of Amerika" je u prvom tromesečju zaradila 2,81 milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolara posle isplate prioritetnih dividendi, ili 44 centa po akciji, u poređenju s profitom od 1,02 milijarde dolara, ili 23 centa po akciji, u istom periodu prošle godine.

To je iznenadilo analitičare koji su očekivali profit od samo četiri centa po deonici, prenele su svetske agencije.

Ova zarada, koja je bila veća od očekivane, mogla bi ublažiti pritisak na izvršnog direktora banke Kena Luisa, koji je suočen sa zahtevima pojedinih akcionara da podnese ostavku, ili da bude smenjen.

"Benk of Amerika" je, međutim, stavila u rezervu čak 13,4 milijarde dolara za nadoknadu gubitaka vezanih za loše zajmove u prvom kvartalu, što ukazuje da nije imuna na pogoršanje kvaliteta svog kreditiranja i rastuću nazaposlenost.

Banka je, takođe, ostavila po strani dodatne 6,4 milijarde dolara za pokrivanje budućih gubitaka.

Pozitivnim rezultatima banke doprinele su akvizicije kompanija "Meril Linč" i "Kantrivajd fajnenšel", koje "Benk of Amerika" prošle godine nije posedovala.

"Benk of Amerika" je dobila 45 milijardi dolara vladine pomoći, u okviru 700 milijardi dolara vrednog paketa američkog ministarstva finansija, namenjenog spasavanju finansijskih institucija u SAD.

Prošle sedmice su o boljim finansijskim rezultatima od očekivanih izvestile još tri vodeće američke banke "Goldman Saks", "Džej Pi Morgan Čejs" i "Sitigrup".

Nada u oživljavanje privrede dovela je u aprilu do rasta potrošačkog poverenja u SAD i to na najviši nivo od septembra prošle godine, rezultati su preliminarnih istraživanja agencije Rojters i Univerziteta u Mičigenu.

Indeks potrošačkog poverenja u SAD je, prema tim podacima, porastao na 61,9 bodova, sa martovskih 57,3 poena, što je najviše u poslednjih šest meseci, a rezultat je uverenja Amerikanaca da je privreda te zemlje već "dosegla do svog dna".

"Iako potrošači veruju da je privreda već bila na najnižem nivou, većina njih pretpostavlja da će njeno oživljavanje biti veoma sporo", ukazuje se u analizi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.