Procurio tekst sporazuma opozicije

Izvor: B92, 30.Sep.2021, 12:26

Procurio tekst sporazuma opozicije

Beograd -- Među opozicionim strankama SSP, DS, PSG, Pokret za preokret, inicijativa Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju kruži predlog sporazuma o saradnji.

Prema saznanjima Tanjuga, taj sporazum su zajedno pisale sve stranke.

Kako je Tanjugu rečeno u grupaciji okupljenoj oko Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke, na tom dokumentu se radilo od letos i nije trebalo da bude dostavljen medijima dok se ne potpiše, ali su, kako tvrdi sagovornik, Zajedno za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i inicijativa Ne davimo Beograd prekršile taj dogovor i objavile radni dokument kako bi, kaže, sebe predstavile kao proaktivne stranke koje se zalažu za jedinstvo opozicije.

Međutim, kako kaže sagovornik Tanjuga, izlaskom u javnost su pokazali da im jedinstvo nije važno, već da ih isključivo vode stranački interesi.

Predlog sporazuma sadrži stavku da se stranke obavezuju da će "svoju snagu koncentrisati na borbu protiv vlasti, te da se neće međusobno napadati i da se neće baviti međusobnim razlikama".

Predlog sporazuma sadrži i odrednicu da će stranke opozicije u slučaju da učestvuju na izborima zajedničkim snagama obezbediti direktnu kontrolu izbornog procesa, da će formirati jedinstvenu listu u Beogradu, da će insistirati na ukrupnjavanju opozicije na republičkom nivou i da će se raditi na pronalaženju zajedničkog kandidata za predsednika Republike.

Načelni dogovor je i da će, ukoliko budu učestvovali na izborima, formirati postizborne koalicije u okviru kojih će najjača opoziciona lista dati kandidata za gradonačelnika Beograda i/ili premijera, te da će sarađivati isključivo sa dokazanim opozicionim snagama.

Tekst sporazuma je potvrđen Tanjugu u delu opozicije okupljene oko SSP-a i DS-a.

Gotovo identičan sporazum se pojavio u javnosti pre dva dana i u njemu se navodi da je to plan Zajedno za Srbiju i inicijative Ne davimo Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ČIJI JE PREDLOG SPORAZUMA? U javnosti kruži dokument o saradnji dela opozicije, a stranke raspravljaju KO GA JE PISAO

Izvor: Blic, 30.Sep.2021

Među opozicionim strankama SSP, DS, PSG, Pokret za preokret, Inicijativa "Ne davimo Beograd" i Zajedno za Srbiju "kruži" predlog sporazuma o saradnji koji su, prema saznanjima Tanjuga, zajedno pisale sve stranke.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.