Kosovo pred Sudom pravde

Izvor: RTS, 15.Apr.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo pred Sudom pravde

Pred Međunarodnim sudom pravde počinje istorijski proces, jer će se po prvi put izjasniti o legalnosti akta secesije, tvrdi šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Podnesak Srbije je spreman, a odluka Suda će imati karakter presedana u svim budućim slučajevima secesije u svetu, objašnjava Jeremić.

Međunarodni sud pravde saopštiće 17. aprila koje su sve zemlje, osim Srbije, podnele mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenjuje da je veoma važno da što više zemalja učestvuje u tom procesu, jer se tako smanjuje mogućnost pritisaka na Sud onih država koje podržavaju kosovsku nezavisnost.

"Podsećam, ovo je prvi put u istoriji MSP da se razmatra legalnost akta o secesiji. Dakle ono što Sud bude odlučio u našem slučaju imaće karakter presedana za svaki budući pokušaj secesije na svetu. Svi će se pozivati na ovu odluku. Samim tim u profesionalnoj javnosti i među međunarodnim pravnicima postoji veliko interesovanje za ovaj slučaj. Ovo je u svakom slučaju istorijski slučaj pred MSP, za Srbiju izuzetno važan, on se nalazi u centru naših političkih aktivnosti, vezanih za očuvanje ustavnog poretka, ali je važan i za mir i stabilnost u svetu, kao i za međunarodne odnose u 21 veku", rekao je Jeremić.

Suština je u dokazivanju da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Pravo na izjašnjavanje imaju sve zemlje članice UN koje su zainteresovane za taj proces.

Podnesak Srbije spreman

Podnesak Srbije za Međunarodni sud pravde je spreman, napisan je na 350 strana, a sa dodatnim dokumentima ima ih više od 1000. Pravna dokumentacija je dopunjena činjenicama o položaju Kosova i Metohije od turske vladavine, do danas.

Iza dokumenta Srbije, pored domaćih, stoje i ugledni svetski eksperti koji su radili bez honorara zbog važnosti procesa u međunarodnom pravu.

"Na strani Srbije su neke vrlo uticajne zemlje sveta, ali biće ih i na strani Prištine", rekao je Jeremić.

Jeremić ocenjuje da je veoma važno da što više država ozvaniči svoj stav o kosovskoj nezavisnosti.

"Ono što je izuzetno važno jeste da one zemlje koje podnesu svoje pravno zvanično mišljenje da se ne slažu sa kosovskom nezavisnošću, one su svoje stavove o Kosovu zakucale, zacementirale. Od ogromne je važnosti da što više zemalja praktično i ozvaniči na papiru svoj stav o kosovskoj nezavisnosti", rekao je Jeremić.

"Time se obezbeđuje praktično da se nikada neće moći uspostaviti konsenzus u EU, što je izuzetno važno oko podrške kosovskoj nezavisnosti", smatra Jeremić.

Do sada je oko 20 zemalja podnelo mišljenje Međunarodnom sudu pravde.

Među zemljama koje podržavaju stav Srbije su Kina, koja prvi put daje mišljenje Sudu, Rusija, Slovačka, Rumunija, Kipar, Španija, Venecuela, Bolivija, Argentina, Gruzija, Azerbejdžan.

Na strani Prištine biće SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Austrija, a pošto Kosovo nije članica UN, dokument Prištine tretiraće se kao pisani doprinos Sudu.

Varadi: Mogući novi pregovori

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je da bi, ukoliko Međunarodni sud pravde donese odluku da je proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo, to moglo još jednom da otvori vrata pregovorima, a da u slučaju suprotnog ishoda za Srbiju to ne bi predstavljalo veliki rizik.

"Ne vidim tu neki zaista veliki rizik. Ako bi sud zauzeo stanovište (da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom), Kosovo nam ne bi bilo još jednom oduzeto. Kosovo još od 1999. godine faktički nije u srpskoj vlasti, rekao je Varadi za današnju "Politiku".

Varadi smatra da niko ne može da odgovori na pitanje da li bi Albanci bili spremni na nove pregovore pošto već imaju podršku nekih od najmoćnijih zemalja za proglašenje nezavisnosti, ali da bi ipak postojala šansa za to.

Mišljenje suda ima veliku političku težinu

Varadi nije isključio mogućnost da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova bude takvo da se može tumačiti na različite načine, odnosno da ga i srpska i albanska strana mogu tretirati kao svoju pobedu pred najvišom sudskom instancom u svetu.

"To bi, međutim, značilo da je propuštena prilika da se razreši jedno pravno pitanje, što je i glavna funkcija suda", istakao je Varadi.

Savetodavno mišljenje suda prema Varadijevim rečima ne obavezuje nikoga, ali ima veliku političku težinu.

"Biće sigurno argumenata da to nije pravno pitanje i da sud njime ne bi trebalo da se bavi. Ali bio bih zaista neprijatno iznenađen ako bi sud prihvatio te argumente", istakao je Varadi.

Prema njegovim rečima, u načelu je moguće da se sud oglasi nenadležnim, iako je Generalna skupština UN od njega zatražila mišljenje.

"Verujem da će biti i inicijativa u tom pravcu, pre svega Prištine i nekih država koje su priznale nezavisnost Kosova. Ovo je, međutim, 'par ekselans' pravno pitanje i kao takvo ga je kvalifikovala i Generalna skupština UN. Drugačiji stav bio bi čudan u ovim okolnostima", smatra profesor međunarodnog prava.

Ističući da su argumenti koje iznosi naša strana i koje je imao priliku da vidi dobro su sročeni i imaju značajnu težinu, Varadi je naglasio da će biti i takvih država koje su iskreno zainteresovane da najviša pravna instanca sveta da mišljenje o tom složenom pitanju, "jer imate s jedne strane pravo naroda na samoopredeljenje, a s druge strane princip suverenosti, i ta dva principa nisu uvek lako spojiva".

Devet od 15 sudija iz država koje nisu priznale nezavisnost Kosova

Srbija i kosovske institucije još su početkom sedmice saopštili da su spremni da Međunarodnom sudu pravde dostave argumente u procesu. Prema najavama, Srbije je načinila oko 300 strana dug spis razloga zbog kojih se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova kosi sa međunarodnim pravom. Priština spremila kontra-teze na "više od 100 strana".

Međunarodni sud pravde čini 15 sudija iz isto toliko država. Iako sudije tog suda deluju nezavisno od država iѕ kojih potiču, Albanci strahuju od ishoda, jer devet sudija dolazi iz država koje nisu priznale nezavisnost Kosova. 

Srbija, između ostalih država, računa na podršku Rusije, Kine, Argentine, Bolivije, Venecuele, Rumunije, Kipra, Španije, Slovačke.

U sklopu priprema za ovaj proces, srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je u januaru uputio pisma na adrese 80 država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, upozoravajući da će zaključci suda ustanoviti snažnu pretpostavku sa dalekosežnim posledicama za sistem UN.

"Ovaj ishod će ili snažno odvraćati druge separatističke pokrete od pokušaja otcepljenja, ili će proizvesti rezultat koji može da ih ohrabri da se slično ponašaju", naveo je tada Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Proces pred Međunarodnim sudom istorijski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da će proces pred Međunarodnim sudom pravde po zahtevu Srbije za ocenu proglašenja nezavisnosti Kosova biti istorijski, jer će se taj sud prvi put izjasniti o legalnosti akta secesije.."Podnesak Srbije je spreman, a odluka suda imaće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.