Problem Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam nego albanska mafija

Izvor: B92, 15.Sep.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problem Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam nego albanska mafija"

Problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija.

To je u intervjuu za "Kosovo onlajn" izjavio Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca.

Nomikos kaže da EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno primanju novih članica sa Balkana.

"Protiv ekstremista možete efikasnije da se borite, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima... Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje", rekao je Nomikos.

Prema njegovim rečima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo 'mikrokolumbiju' unutar Zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Bregzita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal", kaže Nomikos.

On je ocenio da je Srbija veoma bitan faktor kada je reč o borbi ne samo protiv organizovanog kriminala nego i radikalizacije i dodao da je srpska policija veoma profesionalna.

"Srbiju bih uporedio sa Izraelom, jer je Izrael veoma dinamična sila i, poput vaše zemlje, nije članica NATO-a i EU, a okružen je ne toliko prijateljskim zemljama, kao i Srbija. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jeste borba proiv organizovanog kriminala i terorizma", rekao je Nomikos.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.