Izvor: N1 televizija, 25.Jan.2017, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici tvrde: Korupcija najviše šteti nama

Ni korak napred ni korak nazad. Već 17 godina, pozicija Srbije u okviru Indeksa percepcije korupcije se mnogo ne menja. A ovogodišnje 72. od ukupno 176 mesta, nije nimalo ohrabrujuće, kaže Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbja.

Izvor: N1

"Onespokojavajući zaključak da od 2011. ka ovamo faktički tapkamo u mestu! Iznad 50, odnosno 42, korupcija se smatra endemskom u jednom društvu. Što i te kako utiče, naravno ne pozitivno, na investitore", kaže Goati. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Netransparentnost u donošenju odluka, odbijanje vlasti da obelodani dokumente koje traže predstavnici javnosti i politizacija, neki su od glavnih problema u Srbiji.

"Nama je bila potrebna depolitizacija javnog sektora, da se otkloni i umanji koliko god se može, taj uticaj tamo gde mu nema mesta. Za početak kod imenovanja i postavljenja rukovodilaca, direktora škola, bolnica", dodaje Nemanja Nenadić.

Više od trećine ispitanika u Srbiji smatra da je korupcija jedan od tri najveća problema u zemlji. Privrednici tvrde - korupcija zapravo najviše šteti njima.

"Državni organi i privreda, oni su uvek, osim kada se radi o tome da se korupcija vrši u odnosu na građane, ali u principu nikada jedno ministarstvo nema koruptivne poteze u odnosu na drugo ministarstvo. Ali zato pojedini pripadnici određenih ministarstava uvek su u situaciji da privredu izlože nekim koruptivnim radnjama", kaže Nebojša Atanacković.

Provrednici traže i veće učešće u borbi protiv korupcije. Smatraju da bi to uticalo i na privredni rast, a kao dokaz nude primere ekonomija poput Danske.

Od zemalja u regionu iza Srbije se jedino nalaze Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.