Izvor: B92, 06.Avg.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privilegije nisu u blokadi

Beograd -- Više od dva miliona dinara potrošeno je za iznajmljivanje stanova za poslanike od juna 2007. do juna ove godine, piše Danas.

Tokom tog perioda, naknadu za zakup stana dobijalo je sedam narodnih poslanika, a ako se ukupna cifra podeli s brojem poslanika, dobija se podatak da je svako od njih za tu godinu dana dobio više od 300.000 dinara, navodi list.

U ovom sazivu Skupštine, tri narodna poslanika dobijaju mesečno ukupno 105.000 dinara za zakup, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po 35.000 dinara, kažu u Narodnoj skupštini.

U ovu cifru uračunati su i troškovi struje, telefona i komunalih uslova. Iznos naknade za zakup donet je na sednici Administrativnog odbora Skupštine, a poslanici su dužni da Odboru dostave overeni ugovor o zakupu stana, kako bi dobili naknadu.

Osim ovih, u poslaničke beneficije spada i pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije, kao i javnom gradskom saobraćaju.

Takođe, poslanici imaju pravo na naknadu troškova putovanja ako do Beograda putuju svojim vozilima, naknadu za službena putovanja, kao i besplatno korišćenje garaža. Za ishranu tokom zasedanja, poslanici imaju dodatak koji iznosi pet odsto od prosečne plate u privredi Srbije.

Ipak, za razliku od ranijih godina, kada je osnovni razlog političarima da se bave politikom bio dobijanje stana od države, sada to više nije slučaj, piše list.

Prekinuta je praksa dodele stanova, tako da u prethodnom sazivu nijedan poslanik nije dobio stan u trajno vlasništvo, ali ni na korišćenje. Za kupovinu stanova Skupština više ne izdvaja novčana sredstva, navodi se u odgovoru parlamenta na pitanja lista Danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.