Privilegije nisu u blokadi

Više od dva miliona dinara potrošeno je za iznajmljivanje stanova za poslanike od juna 2007. do juna ove godine, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

03:31

Default images

Tokom tog perioda, naknadu za zakup stana dobijalo je sedam narodnih poslanika, a ako se ukupna cifra podeli s brojem poslanika, dobija se podatak da je svako od njih za tu godinu dana dobio više od 300.000 dinara, navodi list.

U ovom sazivu Skupštine, tri narodna poslanika dobijaju mesečno ukupno 105.000 dinara za zakup, odnosno po 35.000 dinara, kažu u Narodnoj skupštini.

U ovu cifru uračunati su i troškovi struje, telefona i komunalih uslova. Iznos naknade za zakup donet je na sednici Administrativnog odbora Skupštine, a poslanici su dužni da Odboru dostave overeni ugovor o zakupu stana, kako bi dobili naknadu.

Osim ovih, u poslaničke beneficije spada i pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije, kao i javnom gradskom saobraćaju.

Takođe, poslanici imaju pravo na naknadu troškova putovanja ako do Beograda putuju svojim vozilima, naknadu za službena putovanja, kao i besplatno korišćenje garaža. Za ishranu tokom zasedanja, poslanici imaju dodatak koji iznosi pet odsto od prosečne plate u privredi Srbije.

Ipak, za razliku od ranijih godina, kada je osnovni razlog političarima da se bave politikom bio dobijanje stana od države, sada to više nije slučaj, piše list.

Prekinuta je praksa dodele stanova, tako da u prethodnom sazivu nijedan poslanik nije dobio stan u trajno vlasništvo, ali ni na korišćenje. Za kupovinu stanova Skupština više ne izdvaja novčana sredstva, navodi se u odgovoru parlamenta na pitanja lista Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: