Privatni naftaši opet ljuti na Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni naftaši opet ljuti na Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je juče javni poziv za prikupljanje ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača goriva za prolećne radove u poljoprivredi u 2013. godini. U Udruženju naftnih kompanija tvrde tim povodom da će to ministarstvo drugu godinu zaredom samo NIS-u omogućiti da poljoprivrednike snabdeva regresiranim dizelom D2

Javni poziv se objavljuje radi prikupljanja ponuda ovlašćenih distributera spremnih da isporuče maksimalno 105 miliona litara goriva za prolećnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << setvu. Od te količine 80 odsto treba da bude dizel D2, a 20 procenata evrodizel. Javno otvaranje ponuda biće 25. marta 2013.

Ponuđači su, kako je objavljeno, obavezni da odobre i u odnosu na važeću maloprodajnu cenu. Inače, maloprodajna cena dizel goriva, koju plaća krajnji korisnik, Ministarstvo regresira sa 3.000 dinara po hektaru. Izbor ponuđača vrednovaće se na osnovu najniže ponuđene cene litra goriva, ali i visine popusta.

Ako dva ponuđača budu imala istu cenu i isti popust, prednost će imati onaj koji ima veći broj prodajnih mesta u Srbiji, navodi se u javnom pozivu.

Iz Udruženja naftnih kompanija odmah su reagovali ističući da umesto da pruži mogućnost snabdevanja poljoprivrednika dizel gorivom na celoj teritoriji Srbije na bezbedan i efikasan način, država je jednom administrativnom merom, iz lanca snabdevanja agrara unapred izbacila više od 80 odsto benzinskih stanica u zemlji. Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, ponovo je u javnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za prodaju regresiranog goriva navela krajnje diskriminatorske kriterijume, koje nedvosmisleno može da zadovolji samo NIS, tvrde u ovom Udruženju.

Zbog čega, pitaju u Udruženju, uz zahtev, da se raspolaže sa najmanje 200 benzinskih stanica, i licenca za skladištenje, kao i zalihe obe vrste goriva. U Udruženju tvrde da su se nadležni oglušili o njihove i apele poljoprivrednika koji su pokušali da ukažu na probleme koje je prethodni put izazvao takav način prodaje goriva.

Poljoprivrednici će biti primorani da na nepropisan i rizičan način transportuju velike količine gorivo sa udaljenih benzinskih stanica NIS-a, a pošto po pravilu nemaju ni odgovarajuće uslove za skladištenje tih količina goriva, dovešće u veliku opasnost i sebe i sve u okolini, tvrde u Udruženju.

J. Petrović

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.