Priština protiv CEFTA

Izvor: RTS, 21.Maj.2011, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština protiv CEFTA

Od sredine juna, Kosovo će najverovatnije uvesti carinu na robu iz Srbije. Uvođenje carina suprotno CEFTA sporazumu, poručuju iz Privredne komore Srbije. Beograd upozorava da će to otežati dijalog Beograda i Prištine.

Kosovske institucije nameravaju da od sredine juna uvedu carinu od 10 odsto na robu koja na Kosovo stiže iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao prvu meru u ostvarivanju reciprociteta zbog zabrane kretanja robe sa natpisom Republika Kosovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U Privrednoj komori Srbije veruju da neće doći do carinjenja robe koju srpske kompanije prodaju na Kosovu i Metohiji, jer bi time bio prekršen CEFTA sporazum koji reguliše promet robe u regionu.

Srpski zvaničnici nameru kosovskih institucija tumače kao lošu meru koja, dok traje dijalog Beograda i Prištine, neće podići stepen međusobnog poverenja.

"Naš koncept i naš pristup ovom dijalogu je da mi regulišemo stanje i olakšamo situaciju za sve građane i naročito za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, dok je pristup druge strane usmeren na to da oteža ili izbriše postojanje institucija Srbije na teritoriji Pokrajine i u tom kontekstu treba posmatrati ovu meru", rekao je Vladimir Jovičić, zamenik šefa pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju.

Osnovna zamisao kosovskih institucija je da se u trgovini sa centralnom Srbijom uvede potpuni trgovinski reciprocitet, a prva mera je uvođenje carine na sve proizvode srpskih firmi koji dolaze na Kosovo.

"Sigurno prvi korak koji će uslediti, ukoliko ne dođe do nekog načina da sve to bude fleksibilnije, biće uvođenje 10 odsto carine na uvoz svih proizvoda iz Srbije i ako se u tome ne uspe nešto napraviti, onda se može tražiti pravi reciprocitet između dve države", rekao je Safet Grdžalia, predsednik Privredne komore Kosova.

Inicijativu Ministarstva za trgovinu i Privredne komore podržavaju vlasnici trgovinskih firmi na Kosovu. Među njima je i preduzeće "Devoli grupa" iz Peći koja od firmi iz centralne Srbije kupuje ambalažu za mleko i sokove.

"Hteli, ne hteli, moramo, možemo i hoćemo da to poštujemo, jer ako Srbija može da odbaci i 300 miliona izvoza na Kosovo, mi puno manje gubimo", kaže Ismet Bojku, generalni menadžer "Devoli grupe".

U Prištini ističu da su na ovakav korak prisiljeni zbog odluke vlasti Srbije da ne dozvoli transport robe sa Kosova zbog pečata na kojima piše Republika Kosovo.

O nameri Prištine obaveštena je i Evropska unija. U Briselu su kosovskim institucijama predložili postizanje dogovora u okviru CEFTA sporazuma.

"To podrazumeva da Kosovo ovlasti Unmik da ga zastupa u sporazumu. To jača ulogu Unmika i zbog toga se vlada još od prošlog mandata protivi da to uradi", kaže Mimoza Kusari Ljilja, ministarka za trgovinu i industriju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.