Читај ми!

Priština protiv CEFTA

Od sredine juna, Kosovo će najverovatnije uvesti carinu na robu iz Srbije. Uvođenje carina suprotno CEFTA sporazumu, poručuju iz Privredne komore Srbije. Beograd upozorava da će to otežati dijalog Beograda i Prištine.

Kosovske institucije nameravaju da od sredine juna uvedu carinu od 10 odsto na robu koja na Kosovo stiže iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao prvu meru u ostvarivanju reciprociteta zbog zabrane kretanja robe sa natpisom Republika Kosovo.

Osnovna zamisao kosovskih institucija je da se u trgovini sa centralnom Srbijom uvede potpuni trgovinski reciprocitet, a prva mera je uvođenje carine na sve proizvode srpskih firmi koji dolaze na Kosovo.

"Sigurno prvi korak koji će uslediti, ukoliko ne dođe do nekog načina da sve to bude fleksibilnije, biće uvođenje 10 odsto carine na uvoz svih proizvoda iz Srbije i ako se u tome ne uspe nešto napraviti, onda se može tražiti pravi reciprocitet između dve države", rekao je Safet Grdžalia, predsednik Privredne komore Kosova.

Inicijativu Ministarstva za trgovinu i Privredne komore podržavaju vlasnici trgovinskih firmi na Kosovu. Među njima je i preduzeće "Devoli grupa" iz Peći koja od firmi iz centralne Srbije kupuje ambalažu za mleko i sokove.

"Hteli, ne hteli, moramo, možemo i hoćemo da to poštujemo, jer ako Srbija može da odbaci i 300 miliona izvoza na Kosovo, mi puno manje gubimo", kaže Ismet Bojku, generalni menadžer "Devoli grupe".

U Prištini ističu da su na ovakav korak prisiljeni zbog odluke vlasti Srbije da ne dozvoli transport robe sa Kosova zbog pečata na kojima piše Republika Kosovo.

O nameri Prištine obaveštena je i Evropska unija. U Briselu su kosovskim institucijama predložili postizanje dogovora u okviru CEFTA sporazuma.

"To podrazumeva da Kosovo ovlasti Unmik da ga zastupa u sporazumu. To jača ulogu Unmika i zbog toga se vlada još od prošlog mandata protivi da to uradi", kaže Mimoza Kusari Ljilja, ministarka za trgovinu i industriju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво