Priština privatizuje Trepču

Izvor: RTS, 10.Apr.2011, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština privatizuje "Trepču"

Privremene institucije samouprave u Prištini nameravaju da privatizuju metalurški kombinat "Trepča". Popunjavanje budžeta na brzinu odrađenom privatizacijom i nelegalno, neće biti od pomoći da se uspostave bolji odnosi, kaže državni sekretar Oliver Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović apelovao je na predstavnike kosovskih institucija da odustanu od najavljene privatizacije "Trepče".

Ivanović je u izjavi agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug rekao da je primetno da prištinske institucije u poslednje vreme žure sa potezima koji će po prirodi stvari biti predmet pregovora u Briselu, kako bi sebi stvorili bolju pregovaračku poziciju, i da u tom svetlu treba gledati na najavljenu privatizaciju "Trepče".

"To je, rekao bih, stvaranje bolje pregovaračke pozicije, ali može imati štetne posledice, jer će se svakom ovakom potezu srpska strana suprotstavljati. U atmosferi konfrontacije ne mogu se naći dobra rešenja", rekao je Ivanović.

On je apelovao na predstavnike prištinskih institucija da odustanu od ovakvih poteza, jer kako je ocenio, popunjavanje budžeta na brzinu odrađenom privatizacijom i nelegalno, neće biti od pomoći da se uspostave bolji odnosi.

"Možda će pokrpiti ogromne rupe u budžetu Kosova, ali ja mislim da bi to moglo da dovede do dugoročnih posledica prilikom uspostavljanja boljih odnosa između njih i nas", rekao je Ivanović.

Privremene institucije samouprave u Prištini nameravaju da privatizuju metalurški kombinat "Trepča", po sistemu javno-privatnog partnerstva i davanja koncesija.

Kako prenosi prištinski dnevnik Koha Ditore, sistem privatizacije bi bio isti kao što je urađeno sa aerodromom Priština, davanjem koncesije na 20 godina.

Kapaciteti kombinata "Trepča" su locirani u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice.  Pravo na ovaj kombinat polaže i Vlada Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.