Pripremaju ljude: Niko ne zna hoće li Putin pritisnuti nuklearno dugme

Izvor: B92, 30.Mar.2023, 13:46

Pripremaju ljude: "Niko ne zna hoće li Putin pritisnuti nuklearno dugme"

Glavni urednik lista Nova gazeta i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov zabrinut je koliko daleko će Кremlj otići u sukobu sa Zapadom.

"Dve generacije živele su bez opasnosti od nuklearnog rata. Ali taj period je završen. Hoće li Putin pritisnuti nuklearno dugme ili ne? Кo zna? To niko ne zna. Nijedna osoba na svetu to ne može sa sigurnošću da kaže", rekao je Muratov u intervjuu za Bi-Bi-Si .

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2022, zveckanje nuklearnog oružja je glasno i često iz Moskve.

Visoki zvaničnici su počeli da govore, i to ne baš suptilno, o tome da zapadne zemlje koje naoružavaju Ukrajinu ne treba previše da nerviraju Rusiju. Ruski predsednik Vladimir Putin je pre nekoliko dana najavio planove za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Tada je jedan od njegovih najbližih saradnika, Nikolaj Patrušev, upozorio da Rusija ima "moderno, jedinstveno oružje sposobno da uništi svakog neprijatelja, uključujući i SAD".

Da li je to blef i hvalisanje ili pretnja koju treba shvatiti ozbiljno? Muratov kaže da je primetio zabrinjavajuće znake unutar Rusije.

"Državna propaganda priprema ljude da misle da nuklearni rat nije loša stvar. Ovde se nuklearni rat i nuklearno oružje promovišu na TV kanalima kao da je reklama za kućne ljubimce", kaže Muratov u intervjuu za Bi-Bi-Si i dodaje:

"Najavljuju: 'Imamo ovu raketu, tu raketu, drugu vrstu rakete'".

"Oni govore o gađanju Britanije i Francuske, o izazivanju nuklearnog cunamija koji će oprati Ameriku. Zašto to kažu? Da bi ljudi ovde bili spremni", kaže Muratov.

Nedavno je na ruskoj državnoj televiziji jedan istaknuti voditelj tok šoua predložio da Rusija proglasi bilo koji vojni cilj na teritoriji Francuske, Poljske i Ujedinjenog Кraljevstva legitimnim ciljem za Rusiju.

Ipak, državna propaganda Rusiju prikazuje kao zemlju mira, a Ukrajinu i Zapad kao agresore. Mnogi Rusi veruju u to.

"Propaganda je vrsta zračenja. Svi su joj podložni, ne samo Rusi. U Rusiji postoji propaganda na 12 TV programa, u desetinama hiljada novina, na društvenim mrežama kao što je VК (ruska verzija Fejsbuka), a sve to u potpunosti služi državnoj ideologiji. Ali šta ako sutra propaganda iznenada prestane, ako sve utihne? Šta će onda misliti Rusi", pita se Muratov.

Prošle godine Muratov je prodao svoju Nobelovu nagradu za mir na aukciji kako bi prikupio novac za ukrajinsku decu izbeglice.

Sada nije previše optimističan.

"Nikada više neće biti normalnih odnosa između Rusije i Ukrajine, nikada. Ukrajina neće moći da se pomiri sa ovom tragedijom. U Rusiji će se nastaviti represija svih onih koji se suprotstavljaju režimu. Polažem nadu u mladu generaciju, one ljude koji na svet gledaju kao na prijatelja, a ne kao neprijatelja, koji žele da Rusija voli druge i da ih oni vole. Nadam se da će ova generacija nadživeti i mene i Putina", zaključio je Muratov u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.