Prijemni ispit: Šta deca misle o testovima i zašto su na ulici

Izvor: B92, 20.Jun.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemni ispit: Šta deca misle o testovima i zašto su na ulici

Osmaci su u četvrtak polagali test iz matematike, poslednji u okviru male mature. Šta misle o odlaganju testa i zašto su na ulicama.

Učenici osmog razreda u četvrtak su završili polaganje male mature - testom iz matematike.

Nakon testa nekoliko desetina osmaka iz beogradskih osnovnih škola ponovo se okupilo ispred Ministarstva prosvete, treći dan zaredom tražeći poništavanje prijemnog.

Roditelji Petra Skenderije ne ćute i podržali su njegovu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nakon odlaganja testa izađe na ulicu.

Noć pred test iz matematike nije lepo spavao, a onda je sutradan saznao da se agonija produžava još jedan dan.

"Na prvom protestu u utorak iz mog odeljenja bili smo samo drugarica i ja.

"Izašli smo jer nismo zadovoljni time što se desilo. Učio sam, bio pod stresom, a onda se sve odužilo", priča Petar za BBC na srpskom.

Na protest je otišao i posle kombinovanog testa, koji je, kaže, bio mnogo težak. Tada mu se pridružilo više drugova i drugarica. Organizovali su se preko Vajbera.

"Nisu došli prvi dan jer su mislili da će se i ovaj protest završiti kao svi ostali", kaže Petar.

Na protestu je sva tri dana bila Anđela Marinković. Došla je, kaže, zato što "nije fer da neki budu privilegovani i imaju test pre polaganja".

Za prijemni se pripremala od februara i odlaganje testa u utorak bilo joj je stresno.

"Glupo je što nam dan ranije nisu javili da testa neće biti.

"Mogli smo bar da se naspavamo kao ljudi, a ne da ustajemo i stresiramo se zbog polaganja koje je na kraju odloženo i da se vraćamo kući da još više čekamo", priča Anđela za BBC na srpskom.

Da je test "procurio" Anđela je saznala u ponedeljak uveče. To je rekla roditeljima, ali joj nisu verovali.

Na protest u četvrtak došla je sa majkom.

"Nisam verovala da je moguće da test dospe u javnost. Sutradan sam se uverila da ipak jeste", priča majka ove osmakinje Milica Marinković za BBC na srpskom.

Kaže da na protest nije došla zato što bi poništavanje testa odgovaralo njenom detetu, već zato što su deca ljuta.

"Moje dete ima odličan uspeh u školi i dobro je uradila testove, njoj poništavanje ne bi u tom smislu ništa značilo", priča Marinković.

Mala matura i odlaganje testova za nju je stresno jer su deca primorana da prolaze kroz sve to.

"Upis u srednju školu im je zagorčan. Treba uz pesmu da izlaze iz osnovne škole, a ne da idu na privatne časove i da poslednjih dana budu naročito pod stresom dok čekaju rezultate", kaže Marinković.

Anđela se nada da će "upasti" u školu koju želi, a najsrećnija je bila kada je u utorak odmah posle dolaska u školu mogla da pozove majku i kaže joj da je ipak bila u pravu kada je rekla da je test "procurio".

Na protest je došla i juče, a njena mama kaže da joj je drago što su se deca okupljala prethodnih dana.

"Drago mi je što nisu poput nas starijih. Što hoće da ustanu ako osećaju da se dogodila nepravda i da javno kažu šta o tome misle.

"Najveći problem je što mi, njihovi roditelji, ćutimo", kaže Milica.

Sa Anđelom Marinković je na protest u četvrtak došlo nekoliko drugarica iz odeljenja i mama jedne od njih.

Danijeli Milivojević, majci učenice osmog razreda iz iste škole krivo je što su deca pošteno učila i radila čitavu godinu, zaslužila ocene i što sada moraju da prolaze kroz ovakvu situaciju.

"Moja ćerka je polagala malu maturu, ali sam rešila da je upišem u privatnu školu.

"Ne želim da ovo što se u prosveti i osnovnoj školi dešava, proživljava i kroz srednju", kaže Danijela.

Podržala je protest učenika, ali joj je krivo što im se niko od nadležnih nije obratio.

Nakon što su u četvrtak učenici završnog razreda osnovnih škola polagali i poslednji test u sklopu male mature, Ministarstvo prosvete saopštilo je da je testiranje prošlo regularno i sve se odvijalo po utvrđenoj proceduri.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zahvaljuje se učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima na razumevanju i strpljenju", navodi se u saopštenju.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita odloženo je u utorak preventivno - jer su se na društvenim mrežama pojavili zadaci i rešenja pisana rukom.

Prema poslednjim informacijama, dan pošto su testovi "procurili" policija je uhapsila muškarca osumnjičenog za krađu zadataka iz štamparije.

On se sumnjiči da je koristeći nepažnju kolega, ukrao test i otišao u toalet gde ga je slikao telefonom. Potom je taj primerak bacio u ve-ce šolju i uništio ga, navodi se u saopštenju MUP-a.

Test se pojavio na društvenim mrežama, zbog čega je polaganje odloženo.

Prvobitna informacija bila je da je test "procurio" u školi u Zemunu.

Osmaciji, kao i opozicija su tražili ostavku ministra prosvete.

Ministar Šarčević izjavio je ranije da oseća moralnu odgovornost zbog odlaganja polaganja testa iz matematike, ali da ne vidi razlog zašto bi podneo ostavku "kad je problem otkriven".

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da ne vidi odgovornost ministra prosvete za to što je test iz matematike "procurio" u javnost i što je odloženo polaganje.

Konačni rezultati testova biće objavljeni 27. juna.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.