Približava se, superćelijska oluja ide ka Srbiji: Ovi krajevi su večeras prvi na udaru

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 12:33

Približava se, superćelijska oluja ide ka Srbiji: Ovi krajevi su večeras prvi na udaru

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, naveo je RHMZ.

Kako ističe, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti.

Danas je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim i noćnim satima, najpre u zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Za konkretne lokacije RHMZ navodi da će izdavati hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Inače, snažni olujni front sa udarima vetra koji su dostizali brzine od preko 100 kilometara na sat, dizali krovove kuća i rušili stabla, prošao je sinoć velikim delovima Slovenije, dok su hiljade domaćinstava ostale bez struje.

Nevreme sa grmljavinom vetrom i jačom kišom sinoć je zahvatilo i Hrvatsku, područje Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije kao i Zagreb, Samobor, Čakovec i Bjelovar – srušena su stabla na puteve i električni stubovi, dignuti krovovi, saopštili su u Direkciji civilne zaštite Hrvatske, prenosi agencija Hina.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TORNADO ZBIRSAO KROVOVE KUĆA, KIDAO ZVONIK CRKVE! Šta je tačno superćelijska oluja koja je pre neku godinu selo kraj Lazarevca SRAVNILA SA ZEMLJOM: Zbog nje i meteorlozi dižu uzbunu

Izvor: Blic, 19.Jul.2023

Superćelijska oluja često uzrokujue velika zrna grada, snažan vetar i tornada. Marko Čubrilo, meteorolog u svojoj vremenskoj prognozi je upozorio na to da danas do sredine dana, tokom poslepodneva i rane večeri nad velikim delom Srbije postoji opasnost od pojave snažnih grmljavinskih pljuskova...

Nastavak na Blic...

UPOZORENJE RHMZ, OPET APOKALIPTIČNO NEVREME! Superćelijski oblaci donose jaku oluju - budite na oprezu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 07:53

Teško odrediti tačnu lokaciju inicijacije...Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda do 22. jula...- Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22.07.) očekuje jaka grmljavinska aktivnost...Razvoji superćelijskih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.