Preživeli svi putnici aviona: Nisu teroristi, nego - guske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeli svi putnici aviona: Nisu teroristi, nego - guske

NJUJORK - Svih 155 putnika i članova posade aviona američke kompanije "Ervejz" su spaseni iz ledene vode reke Hadson u Njujorku u koju je njihov avion pao nakon što je, po svemu sudeći, naleteo na jato gusaka, saopštile su američke vlasti.

Federalna uprava avijacije je saopštila da je potvrđeno da su svi putnici uspeli da napuste avion, ali je više njih povređeno i smešteno u njujorške bolnice.

Osam trajekta i lokalni taksi čamci požurili su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoć putnicima, od kojih su mnogi sa žutim pojasevima za spasavanje čekali na krilima aviona dok nisu stigli policijski brodovi.

Izvanredno sletanje

Pre pada, pilot aviona je javio kontroli leta da je udario u jato ptica nekoliko kilometara od aerodroma La Guardija, naveli su izvori u policiji.

Jedan od putnika, Džef Kolodžej, rekao je agenciji Rojters da je izgledalo kao da je motor eksplodirao i da je svuda bio plamen.

On je dodao da je pilot rekao putnicima da će se avion spustiti i da se pripreme za udar.

"Mora se priznati da je pilot izveo izvanredno sletanje", rekao je Kolodžej.

On je ispričao da se zajedno sa ostalim putnicima popeo na splav za spasavanje odakle su zatim evakuisani.

Neverovatno da se nije raspao

Drugi putnik, Alberto Panero rekao je za CNN da je prosto neverovatno da su svi ostali živi.

Eksperti avijacije ističu da je izuzetan poduhvat spustiti komercijalni avion na površinu vode tako da se on ne raspadne.

"Sletanje na vodu je još razornije nego na tlo. Neverovatno je da je ‘erbas' uspeo da sleti na reku a da se ne raspadne", rekao je istražitelj avionskih nesreća Maks Vermij iz kanadskog grada Otave.

Avion je leteo za grad Šarlot u Severnoj Karolini.

U međuvremenu, zvaničnici američkog ministarstva unutrašnih poslova naveli su da udes aviona nije teroristički akt, dok je federalna uprava za avio saobraćaj saopštila da ispituje kao mogući uzrok pada aviona sudar sa jatom ptica.

"Za sada nema informacija da je incident povezan sa terorizmom", rekla je predstavnica za štampu ministarstva Lora Kiner.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.