Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoznici od Vlade zahtevaju da se omogući redovan saobraćaj

BEOGRAD -

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" zatražilo je, povodom blokade puteva dela nezadovoljnih poljoprivrednika iz Vojvodine, da se prevoznicima omogući redovno održavanje linijskog autobuskog saobraćaja.

"Tražimo da državni organi zaštite legitimna prava prevoznika i Ustavom zagarantovano pravo na rad", navelo je udruženje u dopisu nadležnim institucijama.

Prevoznici su najavili i da će tražiti svoja prava i naknadu štete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.

Urušavanje poslovanja u drumskom saobraćaju

U "Srbijatransportu" poručuju da je "dalje tolerisanje urušavanja poslovanja u drumskom putničkom saobraćaju neprihvatljivo" i traže da se omogući redovno održavanje linijskog autobuskog saobraćaja i zaštitite legitimna prava prevoznika i Ustavom zagarantovano pravo na rad.

Predstavnik nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine Miroslav Ivaković najavio je da će se u sredu obnoviti njihovi protesti, zbog protivljenja državnoj politici subvencija, dok je predsednik kluba "100 paora plus" Vojislav Malešev izjavio Tanjugu da članovi te asocijacije "ovoga puta neće učestvovati u protestu, jer nije pravi trenutak".

Dopis je upućen predsednici Narodne skupštine i v.d. predsednika Srbije Slavici Đukić Dejanović, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru za infrastrukturu i energetiku Milutinu Mrkonjiću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, direktoru policije Miloradu Veljoviću i načelniku Sektora MUP-a za vanredne sutuacije Predragu Mariću.

U dopisu čiji je tekst prosleđen medijima, ističe se da će najavljena blokada puteva na više od 80 mesta u Vojvodini "naneti ogromnu štetu prevoznicima drumskog putničkog saobraćaja u linijskom saobraćaju i blokirati građane i ostale privredne subjekte u izvršavanju svakodnevnih obaveza".

"Ukazujemo da privredni subjekti drumskog putničkog saobraćaja u Republici Srbiji nemaju nikakve subvencije, plaćaju punu cenu akciza na gorivo i redovno plaćaju porez na dodatu vrednost (PDV)", naglašavaju u "Srbijatransportu".

U dopisu se dodaje i da je u toj oblasti "prisutna i siva ekonomija koja učestvuje sa preko 45 odsto, a troškovi poslovanja su izuzetno veliki i rastu svakoga dana".

"Više puta smo kod nadležnih ukazivali na ogromne probleme prevoznika u drumskom saobraćaju i otežane uslove privređivanja. U tom smislu, imajući sve ovo u vidu, najavljena blokada puteva bi dodatno nanela ogromnu štetu prevoznicima drumskog saobraćaja i znatno smanjenje očekivanog prihoda", navedeno je u tom pismu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.