Prevencija i rano otkrivanje promena na koži u borbi protiv melanoma (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 14:26

Prevencija i rano otkrivanje promena na koži u borbi protiv melanoma (AUDIO)

U Srbiji godišnje od melanoma oboli više od 600 osoba. Upotreba solarijuma i pregorevanje na suncu najveći su rizici za dobijanje tog smrtonosnog kancera kože. Zaštita od sunca i rano otkrivanje promena na koži najbolja su prevencija.

Izbegavanje izlaganja suncu od 11 do 17 časova, nanošenje krema sa zaštitnim faktorom svaka tri sata i prekrivanje kože garderobom osnovna su zaštita. Udruženje dermatovenerologa Srbije zalaže se za zabranjivanje solarijuma, kaže za Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novi Sad doktorka Marijana Tubić.

Preporuka je samopregled jednom mesečno, kaže doktorka Tubić. Novonastala promena na koži, promena boje i oblika mladeža, promene u vidu ranica, razlozi su za odlazak kod dermatologa.

Pregorevanje u detinjstvu smatra se visokim rizikom za kasniji nastanak oboljenja na koži, jer koža pamti oštećenja, upozorava doktorka Tubić i apeluje na roditelje da se edukuju i štite kožu svoje dece od mogućih kasnijih komplikacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.